Universitatea Ştefan cel Mare Suceava își propune extinderea dezvoltării cercetării științifice în afara spațiului universitar, prin intensificarea colaborărilor cu mediul socio-economic și o nouă abordare a transferului tehnologic și de cunoștințe.
Direcțiile principale ale acestui plan de dezvoltare au fost prezentate în cadrul manifestării „Transferul tehnologic de la universitate către mediul economic în regiunea de Nord-Est”, coordonată de prorector Mihai Dimian.
A fost lansat oficial parteneriatul dintre USV și Steinbeis Transfer Management, care deschide calea unei colaborări directe cu mediul economic german și a implementării modelului german de transfer tehnologic între universități și întreprinderi mici și mijlocii.
Directorul rețelei Steinbeis pentru Europa de Est, Juergen Raizner, prezent la eveniment, a descris rețeaua existentă cu peste 1.000 centre de transfer tehnologic răspândite în întreaga lume, precum și principiile de bază ale Steinbeis: utilizarea infrastructurii existente de cercetare și dezvoltare, beneficii pentru clienți, interfața stat-economie, disponibilitate, adaptabilitate, abordare holistică, descentralizare și ierarhie plată, organizare simplă, internaționalizare, independență financiară.
De asemenea, a fost prezentat proiectul Parcului Științific și Tehnologic Siret, în valoare totală de peste 4 milioane euro, care se află în faza finală de contractare a unei finanțări europene și va fi implementat în colaborare de Primăria Siret, USV, Consiliul Județean Suceava și East European Border Siret.
Prof.univ.dr.ing Gheorghe Gutt, lider al activității de inventică din USV și director al Parcului Industrial Bucovina 1, a prezentat situația și oportunitățile oferite de viitoarea dezvoltare a Parcului Industrial din apropierea Aeroportului Suceava, în timp ce decanii Facultăților de Inginerie Alimentară și de Silvicultură, prof.univ.dr.ing. Mircea-Adrian Oroian și lector univ.dr. Ciprian Palaghianu, au oferit modele de bune practici ale cooperării dintre USV și companii din regiune, precum și direcții viitoare de acțiune ale acestor colaborări.
Printre cei peste 50 de participanți la această masă rotundă s-au aflat cercetători și doctoranzi USV, precum și reprezentanți ai agenților economici din Regiunea de Nord-Est.
–
BEATRICE OȘEAN