Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților Calinic continuă răspunsurile online credincioșilor care îi semnalează anumite probleme.
O femeie, I.T., spune că urmărește transformările ce au loc la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou și că a observat că numărul diaconilor și preoților s-a triplat, iar printre ei “îi mai vedem si pe părinții mănăstirii, care de ani buni se nevoiesc acolo.
Cum de într-un timp atât de scurt au apărut în peisaj o mulțime de tineri acum diaconi și preoți și care sunt criteriile după care aceste hirotonii au fost făcute?
Absolvenții de teologie sunt într-un adevărat maraton, iar smerenia este departe de ei.
Sunt niște canoane privitoare la vârsta hirotoniei pentru preoție tocmai pentru a asigura Bisericii un corp de slujitori maturi, care sa ofere prin vârsta lor o garanție că vor corespunde misiunii de îndrumători ai credincioșilor.
Ori la vârstele fragede pe care acești tineri le au, aveți încrederea deplină că vor corespunde tuturor cerințelor?
Ce credibilitate și ce experiență are un tânăr de 22-23 ani ajuns preot?
Și cum se poate săvârși hirotonia, întrucât examenul de capacitate preoțească s-a suținut în luna septembrie 2020.
Aceștia, făcuți în timpul anului, vor mai susține vreun examen?”
Calinic răspunde că “acele criterii după care au primit Taina Hirotoniei cei hirotoniţi pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava de la venirea mea sunt exact aceleaşi după care au fost hirotoniţi şi mitropolitul Iacob Putneanul – la 17 ani ieromonah, iar la 26 episcop de Rădăuţi; mitropolitul Veniamin Costache – la 20 ani ieromonah; mitropolitul Iosif Naniescu – la 17 ani ierodiacon; patriarhul Teoctist – la 22 ani ierodiacon; mitropolitul Antonie Plămădeală – la 22 ani diacon; episcopul-vicar Gherasim Cucoşel Putneanul – la 22 ani ierodiacon; arhiepiscopul Pimen al Sucevei – la 22 ani ierodiacon; părintele Constantin Galeriu – la 25 ani preot; părintele Toma Chiricuţă – la 25 ani preot și regretatul părinte protopop Petru Lupăștean Barfă, hirotonit preot la 23 ani.
Cât despre părinții mănăstirii, nu ştiu ce să vă spun decât că fiecare îşi face responsabil ascultarea, că sunt călugări buni, că unii dintre ei fac parte din cancelaria arhiepiscopală în diferite demnităţi şi că sunt integraţi în toată rânduiala liturgică a Bisericii.
Când se vor ivi alte chemări importante ale Bisericii şi voi aprecia că sunt potriviţi pentru acele locuri, vă asigur că vor fi promovaţi.
Până atunci, vă rog să fiţi liniştită că toţi cei care au fost hirotoniţi pe seama Catedralei şi nu pentru parohii excelează în ascultările rânduite, fără să strivească pe nimeni”.
Întrebările pot fi trimise arhiepiscopului Calinic la adresa raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro
–
TEODOR PUȘCAȘU