Tribunalul Suceava a respins propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava privind prelungirea măsurii arestării preventive faţă de OBREJA RADU-IONUŢ, PERIJOC GHEORGHE-IONEL, BOLOHAN FLORIN, POPOVICI RADU, BLÎNDU CRISTIAN, MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR şi MIHĂIESCU LEON-IONUŢ. De asemenea, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus ca OBREJA RADU-IONUŢ, PERIJOC GHEORGHE-IONEL, BOLOHAN FLORIN și POPOVICI RADU să fie plasați în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii.
În ceea ce îi privește pe BLÎNDU CRISTIAN, MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR şi MIHĂIESCU LEON-IONUŢ, magistrații suceveni au înlocuit măsura arestului preventiv cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată de procurorii DNA la Curtea de Apel Suceava. Până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, cei din lotul permiselor pe șpagă vor rămâne în arest.
*”Produceau” șpăgi de 20.000 de euro pe zi din permise obinute ilegal și inmatriculări pe lângă lege
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de Obreja, în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român.
Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.
Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300 – 1.500 euro la traseu și 3.000 – 6.000 euro la examinarea teoretică.
La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 – 1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
O situație specială este cea a lui Obreja, persoană care, în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.
În marea majoritate a situațiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiași zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu “albirea banilor”.
Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt Obreja, fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută.