În ședința de azi a Colegiului Prefectural Suceava, Valeriu Dima- director executiv adjunct al Direcției Județene de Statistică a prezentat raportul privind modul de efectuare a Recensământului General Agricol 2020 și acțiuni premergătoare Recensământului Populației și Locuințelor 2021.
În perioada 10 mai – 31 iulie s-a desfășurat acțiunea de colectare date din teren în cadrul exploatațiilor agricole eligibile, conform normelor metodologice aprobate de Comisia Centrala a RGA 2020 prin interviuri față în față.
Aceasta actiune a antrenat 803 recenzori și 136 recenzori șefi, pe lângă personalul instituțiilor implicate în activitățile de coordonare organizatorică și metodologică (Instituția Prefectului Suceava, Direcția pentru Agricultura Judeteana și respectiv Direcția Judeteana de Statistica Suceava) dar și ca suport tehnic pentru terminalele informatice (Serviciul de Telecomunicații Speciale).
Județul Suceava a avut 152.344 exploatații de recenzat, al doilea județ în ce privește numărul de exploatații agricole eligibile.
“Procesul de recenzare a decurs în condiții normale, fără evenimente care să pericliteze în mod iremediabil aceasta activitate.
Îngrijoratoare a fost, însă, reacția unei părți importante a populației din cadrul exploatațiilor agricole recenzate la aceasta acțiune.
Cel mai des întâlnite reacții s-au referit la teama de a nu fi privați de proprietatea pe care o utilizează și de fiscalizarea veniturilor din activități agricole”, menționează un comunicat al Prefecturii.
Recensamantul Populatiei si Locuintelor 2021 are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naționale și europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiții de calitate, privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente, a structurii demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației, precum și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populatiei și clădirile în care se situează locuințele.
–