Pe data de 29 octombrie a.c., Tribunalul Suceava a respins cererea DNA- Structura Teritorială Suceava de prelungire a madatului de arestare preventivă a comisarului-șef Florin Valy Finiș, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări. Dat fiind faptul că procurorii nu au depus contestație în termen de 48 ore, decizia magistraților suceveni a rămas definitivă pe 31 octombrie, iar Finiș a ieșit de după gratii, schimbând arestul preventiv cu arestul la domiciliu.
El va trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu părăsească imobilul în care locuieşte fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, b) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; c) să nu comunice pe nicio cale cu ceilalți inculpaţi.
Reamintim faptul că Florin Valy Finiș, la data faptelor șef al Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Suceava, este cercetat pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
“În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2018 – 2020, inculpatul Finiș Florin Valy, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediar, de la mai multe persoane, diferite sume de bani (cuprinse între 70 lei și 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 08 iulie 2021, inculpatul Finiș Florin Valy urmează să fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte 10 persoane fizice, în cazul acestora fiind dispuse și măsuri preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019″, se arăta în comunicatul DNA.
–