Protest extrem la Fălticeni, unde Ioan Ilișescu s-a urcat pe clădirea Spitalului vechi (Spitalul Stamate) în timp ce un utilaj lucra la demolarea acestuia. Este o încercare disperată a profesorului care a vrut astfel să salveze clădirea și, de asemenea, să protesteze împotriva Direcției Județene pentru Cultură Suceava și a Ministerului Culturii, care tărăgănează salvarea imobilului.
Profesorul Ilișescu a fost, astăzi, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Suceava unde a făcut noi demersuri pentru salvarea clădirii spitalului și unde s-a lovit de lipsa de reacție a instituției. Acesta ne-a relatat piedicile care i-au fost puse: după ce săptămâna trecută, pe data de 8 noiembrie a.c., DJC Suceava a dat adresa nr.1720/R prin care a fost demarată procedura excepțională de clasare de urgență pentru Clădirea imobilului Spitalului vechi “Stamate” din municipiul Fălticeni, ulterior, la sfârșitul săptămânii, a retras acea adresă sub pretextul unui viciu de procedură, iar protecția oferită de clasare, similară statutului de monument istoric, a dispărut peste noapte. Ioan Ilișescu spune că această retragere nu este legală și contravine procedurilor, însă cum buldozerele erau în zidul clădirii, astăzi dimineață, la ora 08.13, a făcut o nouă solicitare pe care directorul interimar ar fi trebuit să o proceseze “de îndată”, însă a tergiversat până la sfârșitul zilei când nu a mai fost de găsit. Profesorul este de părere că lucrurile sunt tărăgănate de la Ministerul Culturii și de la DJC Suceava cu intenție, astfel încât Primăria Fălticeni să poată face demolarea între timp.
Întors la Fălticeni, în jurul orei 16.30, Ioan Ilișescu s-a dus țintă la spital pentru a vedea cum decurg lucrările de demolare și a face o evaluare a tmpului rămas. Ajuns acolo, a constatat că lucrările avansează cu mare rapiditate și există pericolul ca dimineață să nu mai fie în picioare clădirea. Atunci a luat decizia de a recurge la gestul extrem, conștient că își pune viața în pericol, s-a urcat pe imobil, pe lângă excavatorul care lucra de zor la dărâmarea zonei de intrare. Norocul sau providența a făcut ca, prin praful ridicat de pereții care cădeau de jur împrejur, să nu fie lovit de cupa utilajului. A refuzat să coboare cu toate insistențele constructorului și a spus că rămâne acolo până când se oprește demolarea clădirii.
“Am încercat să discutăm cu domnul Ilișescu, să-l convingem să coboare de acolo, i-am explicat că își pune viața în pericol și nu este în regulă. Domnia sa ne spunea că este conștient de gestul său și este pe răspunderea domniei sale acolo. Pur și simplu a urcat pe clădire foarte repede, nu a spus nimănui nimic și nu am reușit să îl oprim la timp. După ce a urcat ce am fi putut să facem? Să-l bruscăm, să-l coborâm cu forța? Totuși vorbim despre viața unui om. Eu am sunat la 112 și le-am spus că este o persoană pe clădire, pe moloz, îi este pusă viața și integritatea în pericol și avem nevoie de sprijin”, ne-a declarat Alin Crețu, directorul societății AC Mobile din Spătărești, cea care a câștigat lucrarea de demolare și sistematizare a zonei fostului spital.
După mai bine de o oră, Ioan Ilișescu a fost convins să coboare de comisarul-șef Remus Ceparu, dar doar după ce constructorul i-a dat asigurări că lucrările de demolare vor fi oprite până mâine dimineață.
“Când am venit de la Suceava și am văzut cât au reușit să demoleze, mi-am dat seama că există pericolul ca până dimineață clădirea spitalului să fie istorie, iar dimineață să nu mai fie ce salva. Le-am și zis băieților <Ați fost hărnicuți astăzi>. Am urcat pe clădire și pentru a protesta împotriva Direcției Județene pentru Cultură Suceava și a Ministerului Culturii, care tergiversează salvarea clădirii. Este o bătatie de joc ce fac și lucrurile nu vor rămâne așa. Nu mă dau bătut și voi lupta până la capăt să salvez această clădire. Spitalul Stamate este o parte importantă a orașului Fălticeni și trebuie salvat, nu demolat. Eu mă lupt să păstrăm o clădire de 161 de ani, nu am ceva personal de câștigat. Ce câștigă Ilișescu din asta? Orașul acesta câștigă prin salvare unei părți a istoriei. I-am spus și celui de pe utilajul de demolare: în interior este un paraclis unde s-a slujit timp de 80 de ani așa cum se slujește la Biserica Adormirea Maicii Domnului, un pic mai în vale. Să te văd dacă vei avea curajul și inima să intri cu lama în altar! Să nu uităm că, după cum a scris Artur Gorovei, doctorul Gabriel Tatos, cel care a închis paraclisul, s-a sinucis, iar cel care a dat jos crucile de pe turnuri a avut necazuri tot restul vieții și a regretat că le-a dat jos”, ne-a declarat profesorul Ioan Ilișescu după ce a coborât de pe clădirea spitalului.
Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea directorului interimar al Direcției Județene de Cultură Suceava, George Burac, însă acesta nu a putut fi contactat nici pe telefonul mobil și nici pe telefonul fix al instituției, cu toate că am încercat în repetate rânduri. Am solicitat în scris un punct de vedere și din partea celor de la Ministerul Culturii, dar până la pubicarea acestui material nu am primit un răspuns.
Lipsa de comunicare și cea de reacție arată că demolarea Spitalului Stamate din Fălticeni este un cartof fierbinte pentru cele două instituții, care nu prea știu cum să o gestioneze. Ușurința cu care un edificiu de 161 ani este pus la pământ, sub tăcerea grea a unui ministru al Culturii plecat la București din poziția de responsabil al PNL de zona Fălticeni, demonstrează că legăturile politice sunt mai importante decât o rezolvare profesionistă a unei probleme locale. Decizia de demolare ar fi trebuit să fie luată după ce experții în domeniu, autorizați de Ministerul Culturii, ar fi dat undă verde cu adevărat. Aceasta este singura concluzie pe care o putem trage atâta timp cât Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură Suceava refuză să comunice, însă sperăm că vor scoate capul din nisip.
SERGIU JIPA