Multi oameni se plang ca nu mai fac fata cheltuielilor de la o luna la alta. De vina, spun ei, sunt preturile tot mai mari si veniturile care, in loc sa tina pasul cu ele, par tot mai mici. Exista insa o modalitate prin care banii pot fi „pacaliti” sa ramana mai mult timp in buzunar si sa nu mai fie cheltuiti rapid si anume organizarea unui buget familial, dupa cum recomanda si cei de la financer.
Evidenta clara a cheltuielilor
Specialistii in finante spun ca indiferent de veniturile dintr-o familie, o parte dintre acestea (circa 20%) sa fie virate luna de luna catre un fond de economii. Pare destul de greu, mai ales pentru cei care de abia isi acopera cheltuielile.
Un instrument foarte util este bugetul, fie ca este organizat intr-o aplicatie de pe telefonul mobil sau intr-un fisier excel de pe calculator. Completand luna de luna veniturile si cheltuielile, oamenii au posibilitatea sa vada exact pe ce se duc finantele lor si de unde pot taia pentru a nu mai inregistra datorii – mai multe detalii aici!
Exista calculatoare online care ajuta foarte mult in planificarea si gestionarea unui buget familial. Acestea dispun de fisiere Google sheets gata de completat si de personalizat, astfel incat sa fie cat mai relevante. De regula, aplicatiile sau calculatoarele online de acest tip au 3 sectiuni: incasari lunare, cheltuieli lunare si cash flow, pentru o monitorizare usoara si exacta a circuitului banilor.
Mai informati, mai disciplinati
Bugetul online are avantajul ca poate fi completat de mai multe persoane, cum ar fi sotul si sotia. Inainte de realizarea si completarea bugetului, este necesar ca persoanele in cauza sa faca o analiza atenta a situatiei lor financiare:
- care sunt sursele de venit si care este valoarea lor neta: salariu, indemnizatii, alocatii, pensii, ajutor din partea statului, chirii, bonusuri periodice, dividende etc.;
- costurile cu locuinta: ipoteca, chirie, facturi la utilitati (apa, energie electrica, gaze, abonament TV etc.), intretinere, curatenie, reparatii, renovari;
- transportul: ratele la masina, combustibil, asigurare RCA sau CASCO, reparatii, service, loc de parcare sau cheltuieli pentru mijloacele de transport in comun;
- cheltuieli fixe prioritare: asigurari de sanatate, plata unor credite, plata pentru babysitting sau meditatii copil, investitii;
- cheltuieli variabile: mancare, igiena, consumabile, tratamente, analize si consultatii, activitati de relaxare. La aceasta categorie pot fi inserate si cheltuielile mai putin importante – asa numitele placeri vinovate, ce pot fi lejer taiate de pe lista pentru a se economisi bani.
Daca nu se utilizeaza un calculator presetat, nici realizarea tabelului care sa cuprinda aceste informatii nu este una grea. Insa, este important de stiut ca un astfel de instrument ajuta la economisire tocmai datorita faptului ca prezinta clar modul cum intra si ies banii, putand fi adoptate in timp real masuri care sa ajute la echilibrarea lui si la salvarea fondurilor care altfel ar fi cheltuite irational, cel mai probabil.
Un buget ii ajuta pe oameni sa fie mai informati asupra starii lor financiare si mai disciplinati in ceea ce priveste obiceiul de consum. Un astfel de instrument este asadar util in orice casa, pentru incurajarea unei educatii financiare sanatoase.