Azi, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava s-a desfășurat o şedinţă în format fizic a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, al cărei principal punct pe ordinea de zi a constat în aprobarea Planului județean de reziliență față de recrudescența COVID la nivelul județului Suceava, având în considerare dimensionarea judicioasă a paturilor destinate acordării asistenței medicale de specialitate și menținerea la un standard înalt a actului medical de specialitate în cazul patologiei non-COVID.
Acest plan, întocmit de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică Suceava în baza propunerilor managerilor și directorilor medicali ai spitalelor din județ, cuprinde o serie de acțiuni și măsuri care vor fi adoptate funcție de situația epidemiologică existentă într-un posibil val 5 al pandemiei.
“Subliniem faptul că planul realizat de către epidemiologii din cadrul DSP a avut la bază planurile de reziliență asumate de către managerii unităților sanitare din județ, cu respectarea unei distribuţii cât mai echitabile a cazuisticii între unităţile sanitare, luând în considerare atât infrastructura medicală, cât și resursa umană existente.
Prefectul județului a subliniat că realizarea acestui plan etapizat de către DSP Suceava luând în considerare analizele proprii ale conducerilor unităților spitalicești județene, constituie premisele realizării unui sistem medical județean întărit, care reacționează în mod unitar, cu claritate și predictibilitate, punând în centrul preocupărilor comune interesul cetățenilor județului Suceava.
Gestionarea coordonată a resurselor tuturor unităților sanitare din județ, în vederea utilizării lor la maximă capacitate în interesul cetățenilor, va constitui o bază solidă pe care se va putea construi un răspuns cât mai eficient din punct de vedere medical la posibilele provocări sanitare din perioada următoare.
Planul județean de reziliență va putea fi consultat pe site-ul DSP Suceava”, se menționează în obișnuitul limbaj de lemn al Prefecturii Suceava.
–
DAN PASCARU
Cu ajutorul lui Dumnezeu, am pășit pe vârsta de 89 de ani, născut în anul 1933. În anul 1946, dacă nu mă înșel a fost o epidemie de tifos exantematic, de care am fost infectat si eu. Dar Dumnezeu m-a vindecat. În schimb 6 vecini din apropiere au murit. Iar pe total se pare că au murit în Com. Ipotești 100 de localnici. Acum mare zarvă cu COVID-19. Dar dacă s-ar publica numărul de fumători, canceroși, sau cardiaci decedați, ne-am îngrozi. În ce mă privește am pus într-o căniță usturoi pisat macerat în ulei de măsline, din care în fiecare dimineață iau căte o linguriță, beau ceaiuri de toate felurile, mănănc salate cu ceapă, amestec ceai de lămâie cu bicarbonat de sodiu și miere de albine, păstrez o igienă strictă, și nu port mască. Decât la cumpărători, pe care o port numai de formă. Și cu toate că am contact cu multe personae, nu am fost infectat. Și fiind că această boală nu e decât o răceala puternică, am cunoscut din bătrâni soluția. Părinții fierbeau într-un vas mai mare ceaiuri, sau fân, se acoperea capul, cu un prosop. Bonlnavul inspira aburul și răcealea era vindecată. Totoodră, în ce dulap sunt păstrate, valurile de COVID-19, ajungându-se la al cincilea val? Dr. Teol. Aurelian Stefan Chibici. Cetățean American.