Pentru orice angajator, protecția angajaților săi ar trebui să fie prioritatea numărul 1. Un mediu confortabil și sigur de lucru are ca beneficii nu doar scăderea riscului producerii unui accident la locu de muncă și micșorarea șanselor de dezvoltare a bolilor profesionale pentru angajați, ci și creșterea productivității acestora și implicit, maximizarea profiturilor companiei.
Pentru mulți angajați munca lor reprezintă un mod de a câștiga veniturile necesare unui trai decent. Dar pentru alții, munca este mult mai mult de atât. Deși nu pare ceva plauzibil pentru cineva care în timpul serviciului numără orele care au mai rămas până poate pleca acasă, există și angajați care își privesc serviciul ca pe una din cele mai importante părți din viața lor, un fel de raison d`etre. Dar motivul pentru care muncește fiecare angajat, contează mai puțin. Când vine vorba de locul de muncă, un angajator responsabil trebuie să asigure pentru toată lumea cele mai bune condiții de muncă de care este capabil și un mediu lipsit de pericole.
Firmele specializate în protecția muncii sunt aliatul de încredere al oricărui angajator responsabil
Nu este deloc simplu să faci totul ca la carte când vine vorba de protecția muncii, mai ales dacă analizezi problema din punct de vedere legal. Legislația din România, precum și cea din Uniunea Europeană, este destul de stufoasă când vine vorba de acest domeniu și din acest motiv, să iei punct cu punct fiecare din condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, poate fi o muncă solicitantă. Dar, din fericire, în calitate de angajator, nu ești obligat să faci totul singur, ci poți apela la o firmă specializată în protecția muncii, așa cum este firma euramis.ro!
Firmele de protecția muncii te ajută să înțelegi mai bine acest domeniu foarte complex, dar și să le oferi angajaților tăi siguranța pe care o merită.
Când vine vorba de protecția muncii, cele mai importante scopuri pe care trebuie să le ai în vedere sunt:
- identificarea corectă a tuturor riscurilor la care se expun angajații tăi în timpul programului de lucru;
- analizarea acestora în vederea adoptării unor măsuri eficiente pentru protecția angajaților;
- luarea unor măsuri viabile pentru eliminarea tuturor pericolelor identificate la locul de muncă;
- verificarea eficienței tuturor măsurilor adoptate și reevaluarea lor pentru a stabili dacă sunt necesare îmbunătățiri;
- controlul apariției eventualelor riscuri noi prin evaluări periodice.
Care este rolul protecției muncii în cadrul unei companii?
Este foarte important ca în cadrul oricărei companii sarcinile legate de protecția muncii să fie efectuate într-un mod responsabil, astfel încât angajații să aibă zi de zi garanția că se prezintă la muncă într-un mediu sigur, iar la sfârșitul zilei se întorc acasă sănătoși, așa cum au venit.
Protecția muncii asigură sănătatea angajaților și previne apariția situațiilor de urgență, prin eliminarea situațiilor periculoase pentru angajați.
Ținta principală a protecției muncii este sănătatea și securitatea tuturor persoanelor afiliate unei companii, inclusiv, celor care se află pe teritoriul ei doar în trecere, în calitate de vizitatori. Pentru orice angajator acest scop ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru a pune în practică toate cerințele pe care le presupune protecția muncii. Dar așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, protecția muncii oferă și alte beneficii ca de exemplu creșterea productivității în cadrul unei companii și maximizarea profitului.
Este absolut logic ca o companie să producă mai mult și la o calitate mai bună dacă angajații săi sunt sănătoși și feriți de pericole deoarece, în astfel de condiții, angajații nu vor absenta niciodată în numele sănătății și siguranței lor și în loc să se gândească la protecția și sănătatea propriei persoane, se pot concentra pe sarcinile de lucru.
De asemenea, lăsând la o parte toate amenzile pe care le riști dacă nu respecți legislația cu privire la protecția muncii, dacă în cadrul companiei tale are loc un accident de muncă, pierderile materiale sau umane te afectează tot pe tine, ca angajator. De aceea, putem spune că protecția muncii are multiple roluri, benefice atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.