După ce Tribunalul Suceava a prelungit măsurile preventive a arestului preventiv și, respectiv, a arestului la domiciliu pentru cei șase suspecți, Curtea de Apel Suceava a decis punerea în libertate a trei dintre suspecții din dosarul instrumentat de procurorii Anticorpuție din Suceava.
În urma deciziei Curții de Apel Suceava, au fost plasați sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, Andrei Vlădoi, Marian Ilișoi și Alina Ilișoi, decizia fiind definitivă.
Cele trei angajate ale Spitalului Mangalia, respectiv asistentele Henriette Berge, Pompilia Timofei și Elena Vlădoi vor rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile, Curtea de Apel Suceava hotărând să respingă contestațiile lor.
În sarcina acestora s-a reținut comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic în formă continuată, fals informatic în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
Cauza are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane, majoritatea din județele Suceava și Constanța, ar fi obținut certificatul digital european COVID fără să se fi vaccinat, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro.
Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate pe 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice din județele Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro.