Licitația expoziției „A iubi e primăvară”, organizată la Colegiul Național „Nicu Gane” de Asociația „EDUCAȚIE, JOC, SENS”, sub coordonarea profesoarei Anca Șoldănescu, s-a încheiat duminică seara.
Peste 60 de lucrări, oferite de 27 de elevi, 7 absolvenți, realizate în tehnici diferite, au fost expuse în perioada 14-20 martie în holul Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni și au putut fi licitate online, pe pagina de facebook a Asociația „EDUCAȚIE, JOC, SENS”.
„Pe lângă faptul că multă lume s-a mobilizat și a licitat online, bucuria elevilor participanți la această expoziție cu scop caritabil a fost nemărginită. Faptul că lucrările au fost expuse timp de o săptămână pe holul principal al CNNG și au putut fi vizionate si apreciate de toți elevii, reprezintă un impuls dat viitorilor artiști.” – a declarat Anca Șoldănescu.
În urma licitației online, 30 de lucrări și-au găsit noi proprietari generoși, care au oferit, în total, suma de 9.000 de lei. Unele dintre lucrări vor fi expediate chiar și către București sau Timișoara.
Toți banii obținuți în urma licitației vor merge către ajutorarea refugiaților ucraineni. Banii vor fi direcționați pentru susținerea cheltuielilor realizate pentru cazarea și asigurarea meselor pentru o parte din refugiații din Fălticeni – sunt 10 familii cu 25 de copii, cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani, care locuiesc în oraș și care nu au venituri. De asemenea, vor fi donate produse și către ISU Suceava.
Elevii și absolvenții de la CNNG și-au dat mâna în cadrul licitației caritabile
Având în vedere faptul că banii obținuți în urma licitației online vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, atât elevii, cât și absolvenții de la CNNG au răspuns prompt invitației lansate de profesoara lor de arte plastice, care a coordonat activitatea.
„Dădusem zvon în școală că pregătim o expoziție de pictură, grafică, desen, fotografie. Dacă la expoziția inițială copiii participau cu entuziasm, și nu prea…, pentru că o vedeau ca pe o temă dată la școală, când au aflat că scopul expoziției este ajutorarea refugiaților, foarte mulți copii s-au implicat.” – a precizat prof. Anca Șoldănescu.
Pentru Ilinca, elevă în clasa a IX-a E, participarea la acestă expoziție i-a dat mai multă încredere în simțul ei artistic: „E prima expoziție la care particip și mă bucur că lumea a avut încredere în lucrările noastre și a licitat. Banii vor merge la refugiații din Ucraina, cei care au nevoie de atât de multă alinare. Doamna profesoară Șoldănescu, vă rugăm să mai organizați astfel de expoziții, pentru că ne-am simțit artiști!”
„Deși nu este prima dată când particip la astfel de activități, această licitație, și în principal scopul acesteia, m-a sensibilizat și m-a determinat să conștientizez mai profund cât de important și de frumos este să-ți ajuți aproapele, mai ales când poți face acest lucru prin pasiunea ta, care, în cazul de față, a fost alimentată prin inspirație de poveștile cutremurătoare ale acestor oameni.” – Dimitra, clasa a XI-a E
„Mi-a plăcut foarte mult sa particip la această expoziție alături de colegii mei. M-am simțit apreciată pentru propria mea pasiune și cred că nu există o bucurie mai mare decât să îți fie recunoscute munca și talentul. Sper că prin aceste desene am reușit să transmit un mesaj care să ajungă la inimile oamenilor și că prin ele vom putea aduce copiilor refugiați din Ucraina un strop de fericire.” – Maria P., clasa a XI-a F
După ce a absolvit Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, Cristina Constantin a studiat la Facultatea de Arte Vizuale și Design din Iași, specializarea Grafică, iar în prezent urmează cursurile de masterat din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră. Cristina este una dintre absolventele care au răspuns prompt invitației fostei lor profesoare de desen:
„Atunci când doamna profesoară Anca Șoldănescu m-a contactat în legătură cu această licitație, am simțit că mi-a oferit o șansă reală de a ajuta. Cu toții ne dorim să le fim alături celor care sunt în nevoie, iar ideea acestei expoziții mi-a dat ocazia să contribui prin creațiile mele. Nu pot decât să simt împlinire și recunoștință pentru reacția pozitivă a celor care au cumpărat tablourile. Acest proiect este un exemplu pentru noi toți și ne demonstrează că atunci când vrem să ajutăm, o putem face doar dacă suntem uniți!”
De la izbucnirea războiului din Ucraina, Asociația „EDUCAȚIE, JOC, SENS” s-a implicat în activități pentru sprijinirea refugiaților veniți în România, precum:
- asigurarea logisticii pentru găsirea cazării adecvate fiecărei familii;
- distribuirea alimentelor cumpărate din fondurile asociației;
- organizarea unor întâlniri între aceste familii de refugiați, pentru a socializa și pentru a le mai alina dorul de casă;
- facilitarea găsirii unui loc de muncă (deja 2 persoane s-au angajat).
Date de contact pentru donații și sponsorizări
Persoanele fizice sau societățile interesate să facă donații, sponsorizări sau să contribuie la desfășurarea activităților Asociației „EDUCAȚIE, JOC, SENS”, pot lua legătura cu Președinta asociației, prof. Dana Anton, la adresa de e-mail danaanton79@yahoo.com.