Iartă preoții, dar mai iartă și judecătorii. Preotul Mănăstirii Buciumeni din municipiul Fălticeni, care a fost depistat băut la volan în luna mai a anului 2020, a rămas cu permisul în buzunar și cu o condamnare fără executare de 1,8 ani.
Florin Cucu se îndrepta cu mașina spre Iaşi, la volanul unui automobil marca Renault și a fost oprit de poliţişti pe raza localității Podu Iloaiei. Deoarece mirosea a băutură și vorbea incoerent, oamenii legii l-au testat cu aparatul Dräger și au constatat o alcoolemie de 0,77‰ în aerul expirat. La scurt timp a fost dus la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, iar rezultatul a arătat o alcoolemie mare: 1,6‰ alcool pur în sânge. Potrivit colegilor de la Ziarul de Iași, preotul era cooperant şi liniştit, dar prezenta tulburări de echilibru şi lipsă de coordonare motorie.
La audieri le-a spus polițiștilor că băuse la Fălticeni 200 ml de vin, după care a plecat la drum, însă mai băuse un pahar de vin în jurul orei 17, fără a mânca nimic. Preotul a susținut că, raportat la greutatea sa, a considerat că alcoolul consumat nu îi va influenţa organismul. De asemenea, fața bisericească şi-a recunoscut în totalitate faptele săvârşite și a spus că le regretă.
„Se constată că inculpatul a acţionat deliberat, a apelat la liberul arbitru atunci când a circulat pe drumurile publice la volanului unui autoturism deşi a consumat alcool, în ciuda consecinţelor ce reieşeau din această conduită, respectiv posibilitatea de tragere la răspundere penală”, au reţinut magistraţii Judecătoriei.
Potrivit aceleiași surse, magistrații ar fi ţinut cont de regretele exprimate de preot şi de faptul că acesta nu mai avea abateri penale.
Preotul Florin Cucu a fost condamnat în primă instanță la 1 an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Judecătorii nu i-au retras preotului dreptul de a conduce, precizând că această pedeapsă complementară se va aplica doar dacă pedeapsa cu închisoare va deveni executabilă. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.