În luna mai, profesoarele Dana Anton și Anca Șoldănescu au inaugurat un nou proiect la Colegiul Național „Nicu Gane” (CNNG) din Fălticeni, sub umbrela Asociației „Educație, Joc, Sens”. Fostul cabinet de lucru al profesorilor de la catedrei de limba engleză de la CNNG a fost transformat într-un laborator amenajat în stil britanic, pe care l-au numit sugestiv „English Lab”.
În noua amenajare, English Lab dispune de o masă ovală din zona centrală a încăperii, unde se pot organiza ședințe sau discuții de tip dezbatere cu elevii, de o zonă de lectură și de spații de relaxare pe ambele laterale, unde sunt amplasate canapelele.
Fereastra a fost încadrată într-o bibliotecă realizată pe comandă, care respectă tiparul general al amenajării în stil britanic, iar pervazul a fost placat cu lemn și accesorizat cu pernuțe, devenind astfel locul de citit cel mai „vânat” de elevi.
English Lab a fost gândit ca un spațiu de socializare și de descoperire a culturii britanice
Anterior folosită pentru depozitarea materialelor didactice de la catedra de limba engleză, odată cu transformarea în English Lab, sala a căpătat dimensiunea unui spațiu de socializare și de învățare, fiind proiectat pentru a le oferi celor care îi trec pragul o incursiune în cultura britanică. Cele două profesoare s-au ocupat de întreg procesul de amenajare și au fost foarte atente la toate detaliile.
Anca Șoldănescu, profesoară de arte plastice la CNNG, a fost și de această dată cea care a păstrat firul roșu al amenajării, iar multe dintre elementele care se găsesc în English Lab le-a căutat prin magazinele și pe site-urile de antichități. Le-a achiziționat pentru acest proiect și le-a combinat în așa fel încât a reușit să creeze un ambient prietenos și relaxant, în care elevii să vină să învețe cu drag limba engleză și să poată descoperi mai bine cultura britanică.
„Atunci când vorbim despre acest English Lab, verdele devine culoarea dominantă, într-o îmbinare naturală și liniștitoare cu lemn natur, griuri colorate și inserții discrete de elemente aurii. Am vrut ca spațiul amenajat sub forma acestui English Lab să ne transpună în atmosfera unei camere britanice, să transmită emoție, să ne provoace prin simboluri, pe care fiecare dintre noi este îndemnat să le descopere și să își creeze o poveste.”
Amenajarea conține multe accesorii, special găsite și plasate în așa fel încât să se combine într-un mod armonios și să-i transpună pe elevi într-una din scenele filmelor cu Sherlock Holmes.
„Sunt de părere că arta nu se afla doar în muzee. Multe lucruri din jurul nostru au o mai mică sau mai mare legătură cu arta. Sunt indicii peste tot: am ales să punem acele perdeluțele în stilul kilturilor scoțiene, suportul pentru umbrele, fularul Burberry și jobenul, mobila clasică… toate acestea au rolul de a ghida imaginația elevilor noștri spre atmosfera tipică din Marea Britanie.” – a mai punctat Anca Șoldănescu.
De la săli de clasă SMART, la o amenajare de poveste
Dana Anton, fondatoarea Asociației „Educație, Joc, Sens”, este cea care a ținut legătura cu absolvenții care au contribuit la reamenajarea și dotarea acestui spațiu. De la eliberarea spațiului, până la momentul în care au pus ultimele cărți în bibliotecă, procesul a fost unul diferit față de celelalte proiecte de amenajare desfășurate la CNNG, întrucât de data aceasta nu au mai creat o nouă o sală de clasă SMART, ci au amenajat un spațiu prin care își propuneau să-i facă pe elevi să descopere Marea Britanie… într-un mod altfel.
„Amenajarea unui English Lab în stil britanic a fost o provocare pentru noi. Recrearea atmosferei unui interior tipic stilului British, cozy, elegant și funcțional în același timp, adaptat la cerințele vieții moderne, reprezintă un cadru perfect, în care putem desfășura activități formale și informale, în cadrul orelor de limba engleză.” – a punctat Dana Anton, inițiatoarea proiectului.
Proiectul English Lab a fost realizat cu implicare din partea foștilor elevi ai CNNG
Elena Antoneac a absolvit Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni și a revenit cu drag pentru a investi în crearea noului English Lab. Aceasta a sponsorizat, prin intermediul companiei sale, recondiționarea spațiului și dotarea acestuia cu mobilierul și accesoriile care îl fac să pară un spațiu în care elevii nu doar pot învăța limba engleză, ci pot inclusiv simți atmosfera dintr-un salon tipic din Marea Britanie, chiar la liceul lor din Fălticeni.
„Anul trecut, în decembrie, am văzut o știre despre faptul că două profesoare de la Colegiul Național „Nicu Gane” au făcut o clasă SMART – prima de acest gen din liceu. Culmea, era liceul pe care eu îl absolvisem. Pe Dana Anton o știu de când eram amândouă foarte tinere și mi s-a părut extraordinar să aud că se întâmplă un lucru atât de bun în comunitatea din care am plecat acum 22 de ani. M-am mobilizat și eu imediat și prin intermediul companiei Nestlers Group, al cărei fondator sunt, am donat pentru refacerea laboratorului de engleză.”
Pasiunea pentru limba engleză, pe care profesoara ei din liceu i-a insuflat-o, a făcut-o pe Elena Antoneac să-și dorească să contribuie la acest proiect.
„În toți anii petrecuți prin lume și prin România, vorbeam cu drag despre anii mei de liceu și despre impactul pe care limba engleză și profesorul meu – Mihaela Dascălu – le-au avut asupra formării mele.
Îmi aduc aminte ca prin efortul Mihaelei Dascălu, acum mai bine de 25 de ani la Fălticeni aveam centru de examinare pe limba engleză, iar noi, elevii, eram pregătiți pentru testele Cambridge si eram testați de profesori din Marea Britanie. Nu am sa o uit pe Sarah din Florida, profesoara noastra de engleză venită de peste mări și țări într-o Românie super gri la vremea respectivă – vorbim despre România în 1996. Apoi îmi amintesc de taberele cu alte licee și cu alți profesori din Statele Unite. Toate acestea au fost momente-cheie pentru formarea mea ca om. Și toate se datorau efortului susținut al Mihaelei Dascălu.”
Atunci când elevilor le este sădită curiozitatea față de cultura unei țări, aceștia vor vrea să o descopere singuri, să viziteze respectiva țară, să îi înțeleagă mai bine specificul cultural și, ulterior, vor reveni cu drag, să își arate recunoștința față de cei care au investit în formarea lor. Proiectul noului English Lab își propune să demonstreze faptul că o limbă străină poate fi învățată cu plăcere și cultura Marii Britanii poate fi descoperită într-o manieră mai relaxată, diferită de cea în care se pune accent pe procesul tradițional predare-învățare.
„Pentru mine, să primesc șansa să contribui modest la recosmetizarea Laboratorului de Engleză este un privilegiu și o bucurie. Sunt recunoscătoare că după 22 de ani pot da ceva înapoi comunității, locului, liceului în care m-am format și am văzut o altă față a lumii. Multumesc, Dana Anton și Anca Șoldănescu, pentru eforturile, energia și implicarea voastră. Doar oameni ca voi pot face România bine! Și mulțumesc echipei Nestlers Group, care prin munca și efortul lor au făcut posibilă această contribuție!” – a mai adăugat Elena Antoneac.
Biblioteca din English Lab a fost realizată pe comandă dintr-un lemn într-o nuanță natur și a fost gândită ca o poartă spre cunoaștere, încadrând simetric și fereastra încăperii. Deși acest English Lab pare desprins dintr-o poveste, elevii pot include tehnologia în discuțiile și activitățile lor, se pot uita la documentare despre Marea Britanie, întrucât sala a fost dotată și cu un televizor SMART LCD.
Corpul de bibliotecă și televizorul SMART LCD au fost realizate cu sprijinul Dariei Zamă, absolventă a Colegiului Național „Nicu Gane” – Promoția 2013, care s-a declarat bucuroasă să sprijine acum acest proiect educational inedit, ea numărându-se printre elevii implicați în multiple activități – formale, dar și extracurriculare – ale generației sale.
Elevii încă descoperă pas cu pas fiecare colțișor din noul lor English Lab
De când au început să facă unele din orele de engleză și în English Lab, Dana Anton a observat că elevii sunt mai receptivi și sunt mai curioși să descopere aplicațiile practice pe care le-a pregătit pentru ei. De asemenea, aceștia pun mai multe întrebări și sunt mai relaxați când vine vorba de exercițiile de „speaking” în limba engleză.
„Faptul că acum elevii noștri au parte de un astfel de ambient, în care să poată beneficia și de tehnologie, dar unde au și acces facil la o bibliotecă cu cărți în limba engleză, cu siguranță îi va influența pozitiv și, oricât de addicted to technology ar părea ei, tot vor vrea să retragă în acel lecture corner pe care l-am creat sau își vor imagina viețile unor personaje din cărțile care întregesc vibe-ul și mood-ul acestui English Lab autentic.” – a povestit Dana Anton.
Începutul orelor de engleză care se desfășoară în English Lab este dedicat explorării fiecărui colțișor: de la la cărțile din bibliotecă, la canapelele confortabile, până la zona de lectură, toate acestea îi ajută pe elevi să se simtă mai aproape ceea ce învață la școală despre Marea Britanie. Iar ei spun că profesoarele lor au reușit într-adevăr ce și-au propus: să-i transpună, pentru câteva ore, într-un ambient specific britanic:
„Pentru mine, cabinetul de engleză este un loc liniștit, plin de emoție și energie pozitivă. Aici poți veni să faci proiecte, să citești o carte, să studiezi. Stilul britanic mă face face să mă simt exact ca într-o bibliotecă din Londra, culorile perfect combinate îmi dau o stare de liniște și calmitate, iar decorațiunile mă duc cu gândul la școlile din Londra și la frumusețea lor.” – Elena M., clasa a IX-a E
„Mi-a plăcut mult cabinetul de engleză, am simțit un vibe complet diferit față de cel obișnuit și o vad ca pe o sală perfectă pentru a citi și a petrece timp cu ceilalti colegi. Mă bucur mult că avem șansa să vedem astfel de schimbări în școala noastră!” – Sabina C.
Profesoarele Dana Anton și Anca Șoldănescu lucrează la două noi proiecte dedicate elevilor, pe care își propun să le realizeze la Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, urmând să ofere mai multe detalii și să prezinte noile concepte.
***
Despre Asociația „ EDUCAȚIE, JOC, SENS”
Începând cu luna februarie 2022, Asociația „ EDUCAȚIE, JOC, SENS” și-a început activitatea la Fălticeni, fiind fondată de Dana Anton, profesor de limba engleză și de Anca Șoldănescu, profesor de arte plastice. Prin intermediul acestei entități juridice, cele două cadre didactice și-au propus să ducă mai departe proiectele educaționale inițiate în toamna anului trecut, având drept scop principal dezvoltarea diferitelor activități de învățare şi joc pentru tineri, pentru a stimula potenţialul lor creativ.
De asemenea, acestea își propun ca prin intermediul asociației să realizeze noi proiecte de modernizare a infrastructurii școlare, să ofere oferite burse, premii sau diverse obiecte promoționale pentru elevii care se implică în activități și proiecte de educație non-formală.
Persoanele sau societățile interesate să facă donații, sponsorizări sau să contribuie la desfășurarea activităților Asociației „EDUCAȚIE, JOC, SENS”, pot lua legătura cu prof. Dana Anton, la adresa de e-mail danaanton79@yahoo.com.