La invitația Ministerului de Externe, prefectul PNL de Suceava Alexandru Moldovan participă la sesiunea Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, ce se desfășoară la Berlin.
Programul include discursul de deschidere al celor doi co-președinți ai Comisiei, alocuțiuni ai reprezentanților celor două state, un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis, partea română urmând să prezinte “măsurile concrete de sprijinire a proiectelor ce vizează păstrarea, punerea în valoare și dezvoltarea identității culturale, lingvistice și spirituale a minorității germane din România și a patrimoniului cultural al acesteia”.
Din datele statistice rezultă a scădere accentuată a numărului etnicilor germani, astfel încât, dacă în anul 1930 în județul Suceava erau 46.025 etnici germani, în anul 1956 s-a ajuns la 3.981 persoane, iar în anul 2011 doar 717 locuitori s-au declarat ca fiind de naționalitate germană.
Relațiile economice au înregistrat un curs ascendent în ultimii ani, în special după aderarea României la UE, când Germania a devenit un partener comercial extrem de important.
Din cele 870 firme cu capital străin înregistrate în județul Suceava, 73 firme sunt cu capital german, ceea ce situează Germania pe locul II.
Ca investitor în județul Suceava, raportat la capitalul social investit, Germania ocupă locul 5, cu un capital de peste 16 milioane lei.
Serviciile, comerțul și transporturile sunt principale domenii în care investitorii germani au manifestat interes.
La nivelul județului Suceava există un număr de 12 angajatori care au ca obiect de activitate plasarea forței de muncă și oferirea de servicii de mediere în vederea încheierii de contracte de muncă în Germania pentru cetățeni români.