Literatura este unica forma de a începe o călătorie a minții pentru a descoperi lumi complet noi și de a trăi viața fiecărui personaj cu care facem cunoștință în fiecare carte pe care o citim.
Cărțile ne deschid noi orizonturi și ne dezvoltă gândirea, dar ce știm sau nu știm despre ele?
Iată top 14 curiozități despre cărți și autori celebri:
- Primele cărți nu aveau titlu, așa că erau denumite după primele cuvinte cu care începea textul.
- Ryoki Inoue, un scriitor brazilian de origine japoneză și portugheză, deține recordul autorului cu cele mai multe cărți publicate: 1.086 de cărți la vârsta de 69 de ani.
- Timp de mulți ani, cea mai furată carte din bibliotecile publice din Statele Unite a fost Cartea Recordurilor Guinness.
- Există o carte cu mai mult de 50.000 de cuvinte, intitulată Gadsby. Lucrul ciudat la acest roman din 1939, scris de Ernest Vincent Wright, este că niciunul dintre cuvintele sale nu conține litera E.
- Cea mai lungă carte din lume este „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust. Scrisă între 1908 și 1922, deține recordul mondial Guinness pentru cea mai lungă carte cu 3.031 de pagini. Cu toate acestea, adevăratul „câștigător” este romanul “Artamène ou le Grand Cyrus”, scris de Madeleine de Scudéry, publicat în secolul al XVII-lea, inițial în 10 volume.
- Cea mai scumpă carte din lume este o copie a Codex Leicester, de Leonardo DaVinci. A fost cumpărată cu 30,8 milioane de dolari, iar norocosul cumpărător a fost Bill Gates, în 1994.
- Ernest Hemingway ura coperta lui Marele Gatsby, de F.Scott Fitzgerald și asta a scris în memoria sa, publicată în 1964. Spre surprinderea sa, Fitzgerald i-a spus practic că „nu poți judeca o carte după coperta ei”.
- Cea mai râvnită carte din saga Harry Potter este, în mod curios, „Povestirile Bardului Beedle”. Există șapte exemplare pe care autorul sagăi, J.K. Rowling, le-a scris de mână, și ale căror coperți sunt încrustate cu bijuterii. Șase dintre acele exemplare aparțin unei părți a echipei lui Rowling, iar al șaptelea a fost scos la licitație, obținându-se 4 milioane de dolari, destinate în întregime unui orfelinat din România.
- Cartea Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, își datorează titlul temperaturii la care ard paginile unei cărți. Cartea spune povestea unui pompier care arde cărți interzise pentru că sunt o cauză de discordie și suferință într-o civilizație occidentală înrobită de mass-media.
- Primul roman scris a fost „Povestea lui Genji”, de japonezul Murasaki Shibiku, în 1008.
- S. Lewis, autorul cărții Out of the Silent Planet- Departe de planeta tăcută (1938) și J.R.R. Tolkien, autorul cărții Stăpânul inelelor, erau cei mai buni prieteni. Mai mult, cartea lui Lewis este inspirată de Tolkien.
- Până la moartea sa în 2014, Gabriel García Márquez nu a permis adaptarea cinematografică a capodoperei sale „Un veac de singurătate” și a negat orice informație despre acest fapt. Potrivit scriitorului, i-a fost teamă că vor alege „pe cineva ca Robert Redford” în rolul principal. Cu toate acestea, vom vedea o adaptare, din mâna fiilor săi, Gonzalo și Rodrigo, care au încheiat o colaborare cu Netflix pentru realizarea acesteia.
- „…Să ucizi o pasăre cîntătoare” este primul și singurul roman al autorului Harper Lee, care a câștigat un premiu Pulitzer și a petrecut 88 de săptămâni pe primul loc în topul celor mai bine vândute. „Du-te și pune un strajer”, presupusa și așteptată continuare a ei publicată după moartea scriitorului, este de fapt o schiță a primei.
- Cel mai bine vândut roman din lume este „Don Quijote”, de Miguel de Cervantes, care s-a vândut în peste 500 de milioane de exemplare. Cea mai bine vândută carte din lume este Biblia.
Știai aceste lucruri despre cărți sau despre autori celebri în întreaga lume? Dar despre cărțile lui Neagu Djuvara ce știi? Ce cărți ai citit de acest cunoscut autor român?
Apropo, cărți apărute la editura Curtea Veche ai citit? Ce ne-ai putea recomanda câteva titluri?