Imprimanta ca instrument de lucru a trecut printr-un proces evolutiv foarte important în ultimii ani. Dintr-un simplu dispozitiv de imprimare s-a transformat într-unul multifuncțional care nu doar imprimă, ci face copii, scanează, trimite faxuri, dispune de conectivitate wireless etc.
Sunt lucruri pe care cu toții le știm. Există însă și lucruri mai puțin cunoscute despre cea ne depășește zilnic așteptările și reușește să se adapteze ritmului rapid al vieții.
5 date istorice despre apariția imprimantei
- În 1953, a fost lansată pe piață prima imprimantă rapidă numită UNIVAC High Speed Printer. Aceasta a fost proiectată de Remington-Rand și a fost programată să funcționeze cu computerul UNIVAC. Dispunea de bandă magnetică și printa datele cu 600 de linii de text pe minut. Însă, trebuie remarcat faptul că dezvoltarea imprimantei datează din 1440 datorită inventatorului german Johannes Gutenberg.
- În 1984 imprimarea a devenit mult mai ușoară, mai rapidă și mai curată datorită cartuşelor cu cerneală, care au început să devină populare. Până atunci s-a folosit doar toner, care era mai scump și cu care se lucra mai greu. În prezent, există o gamă variată de cartușe pentru fiecare dintre imprimantele de pe piață. În plus, acum au devenit mult mai ecologice datorită creșterii uriașe a cartușelor compatibile și recondiționate.
- În 1950 prima imprimantă electrică putea tipări doar text, așa că literele trebuiau asamblate și demontate.
- În 1964, grupul Seiko a fost ales drept cronometratorul oficial pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo și a avut nevoie de o mașină pentru a imprima orele pe care cei din grup le-au adunat din ceasurile lor. Pornind de aici, a creat prima mini-imprimantă electronică din lume, EP-101, care a fost introdusă în 1968. Datorită succesului comercial, a fost dezvoltată o nouă generație de imprimante.
- În 1975 IBM introduce pe piață primul model comercial. Mai târziu, în 1981, Xerox face același lucru. În 1984 a sosit Hewlett-Packard și a introdus modelul LaserJet și, în cele din urmă, în 1985 Ricoh a prezentat Ricoh Color 5000, primul model laser color pentru companii.
Ce nu știai despre imprimantă
- Pentru producerea unui cartuș de toner este nevoie între 3 și 4 litri de petrol. Aruncat la gunoi, un cartuș are nevoie de peste 1000 de ani pentru a se descompune. Asta înseamnă că atunci când nu-l mai folosim, nu trebuie să-l aruncăm pur și simplu la gunoi. Trebuie să-l ducem la un magazin care colectează cartușe. În acest fel, un cartuș cu aceste caracteristici poate fi reciclat respectând mediul înconjurător. Trebuie să știi că, odată reciclat, e mai ieftin dar la fel de bun ca și cel original.
- Orice imprimantă trebuie plasată într-un loc uscat, la o temperatura potrivită, adică unde nu este nici cald, nici rece. În caz contrar, riști să reduci prematur durata de viață a imprimantei tale. În plus, trebuie folosit cartușul frecvent prin imprimarea unei foi cel puțin o dată pe săptămână, pentru a preveni uscarea sau pătrunderea particulelor de praf în interiorul tamburului, capetelor etc.
- În 2005, un american a descoperit că cele mai multe imprimante color puteau reproduce numărul de serie, data și ora tipăririi cu un cod special sub formă de puncte galbene microscopice de fiecare dată când era imprimată o foaie de hârtie. Aceste măsuri sunt luate pentru a preveni fabricarea de produse contrafăcute.
- Știai că imprimantele laser funcționează pe baza principiului xerografiei? Acesta este un proces care folosește fotoconductivitatea semiconductorilor. Ei bine, Chester Floyd Carlson, un fizician și om de afaceri, este inventatorul electrofotografiei. Carlson este și creatorul companiei Xerox. În 1931 a descoperit un material fotoconductor care era încărcat cu electricitate statică doar în zonele iluminate, ceea ce l-a determinat să dezvolte ceea ce acum este cunoscut sub numele de fotocopiator.
În prezent, în magazinele de specialitate există o gamă extrem de variată de imprimante și cartușe imprimantă.
De exemplu, acest lucru îți oferă șansa să-ți alegi și să folosești chiar și o imprimantă termică, un dispozitiv multifuncțional wireless care îți permite să printezi coduri de bare, etichete de produs, chitanțe, facturi, printre altele. Ce spui, îți cumperi o imprimantă de ultimă generație?