Tribunalul Suceava a judecat astăzi o nouă solicitare făcută de fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Cristinel Silviu Crețu, de plasare din arest preventiv în arest la domiciliu. Este a doua oară când magistrații de drepturi și libertăți dau undă verde pentru ieșirea de după gratii a lui Cristi Crețu, prima oară speranța de libertate fiind spulberată de o decizie a judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava.
Sentința de astăi nu este definitivă și poate fi atacată de DNA Cluj la Curtea de Apel.
Demn de menționat este faptul că fostul vicepreședinte al CJ Suceava a fost spitalizat în două rânduri săptămâna trecută, iar prin avocați a transmis că are probleme grave de sănătate și vrea să fie pus în libertate pentru a le putea trata.
Procurorii arată în rechizitoriu că, în cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul societății comerciale Autotehnorom Suceava, Vasile Ioan Rîpan, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente. Aceste demersuri ar fi avut loc in contextul unor neînțelegeri intre autoritatea județeană Suceava beneficiara proiectului si asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.
Într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, ar i-ar fi lui Vasile Ioan Rîpan o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte.
Ulterior, la data de 29 martie 2022, inculpatul ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.
DNA a dispus măsuri asiguratorii (sechestru) asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat pentru recuperarea prejudiciului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
SORIN NICA