Câinele tău se scarpină excesiv? Ar putea avea dermatită. Aceasta este o afecțiune a pielii care provoacă mâncărimi și inflamații. Dermatita atopică este a doua cea mai frecventă boală a pielii la câini, prima fiind dermatita provocată de mușcăturile de purici.
Astăzi vei afla tot ce trebuie să știi, ca stăpân de câine, despre dermatită. Nu e de joacă cu ea, așa că dacă observi apariția unora dintre simptomele enunțate mai jos, du-ți repede animăluțul la un cabinet veterinar. Dacă ești din Suceava, îl poți duce oricând la Nord Vet!
De ce apare dermatita la câini?
Dermatita atopică apare la câinii care suferă de o serie de alergii cauzate de o serie de alergeni. La unii câini dermatita atopică poate fi provocată de polen, unele plante, insecte, dar și o serie de alimente.
Mai exact, dermatita este o reacția alergică la anumite substanțe care provoacă diverse alergii la câini. Acarienii de praf și sporii de mucegai pot fi de asemenea responsabili de apariția dermatitei atopice.
Cum îți dai seama că patrupedul suferă de dermatită? Care sunt simptomele?
Există o serie de simptome ce se pot agrava odată cu trecerea timpului dacă nu le dai importanță. De aceea, odată apărute, prezintă-te la un cabinet veterinar Suceava, recomandarea în acest sens fiind Nord Vet.
Revenind, cele mai comune simptome în cazul dermatitei atopice sunt:
- scărpinatul excesiv;
- pete roșii apărute pe piele;
- linsul excesiv în zonele afectate;
- schimbarea mirosului pielii.
Unde apare dermatita atopică la câini?
Ca în cazul oricărei boli, există câteva zone de risc. Așadar, în cazul câinilor, cele mai afectate zone în cazul dermatitei atopice sunt labele, urechile, burta, baza cozii, zona din jurul ochilor și axila.
Care sunt factorii de risc pentru apariția dermatitei atopice?
Orice câine, indiferent de rasă sau vârstă, poate dezvolta dermatită atopică. Însă, există câteva rase care par a fi mai predispuse la dezvoltarea acestei reacții alergice. Este vorba despre:
- Golden Retriever;
- Poodles;
- Shih Tzus;
- Cocker Spaniel;
Primele semne ale dermatitei apar de regulă la câinii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, însă nu este o regulă general valabilă.
Diagnosticarea dermatitei
Pentru un diagnostic corect, recomandat este să te prezinți la un cabinet veterinar. Dacă ești în Suceava, din nou, Nord Vet are ușile deschise pentru tine. Diagnosticul se poate pune doar în urma unei examinări fizice. Se va face de asemenea și un examen pentru testarea alergologiei serologice prin intermediul căreia se caută anticorpii din sânge.
Cum se tratează dermatita la câini?
Tratamentul pentru dermatita atopică este diferit de la un câine la altul, în funcție de cauza acesteia.
Printre cele mai răspândite forme de tratament se numără injecțiile cu alergeni, medicamentele imunomodulatoare, antibioticele sau medicamentele fungice.
Atenție! Nu încerca să tratezi dermatita acasă după ureche! Îi pui cățelului sănătatea în pericol! Doar un medic specializat este capabil să ofere un tratament corect, de efect.
Pentru suceveni și nu numai, Nord Vet este clinica veterinară unde animalele de companie sunt tratate cu profesionalism absolut. Accesează nordvet.ro pentru o programare imediată!