Clădiri din municipiul Fălticeni care poartă o încărcătură istorică bogată, sunt puse la pământ cu buldozerul pentru ca firmele de partid să facă bani prin trântirea unor pavele peste locul unde stătea până de curând memoria personalităților locale care au ridicat acest oraș.
După dărâmarea Spitalului Stamate, o clădire construită în anul 1860, a venit rândul altui obiectiv important ignorat din 1945, la venirea comuniștilor, până astăzi: Casa Morțun de pe strada Maior Ioan nr.11, unde a funcționat circa medicală. Și dacă de regimul comunist a scăpat, iar primarul PCR Costică Arteni a protejat-o la „marea” reclădire a Fălticeniului cu blocuri gri la sfatul unor profesori din vremea respectivă, de regimul comanist al profesorului de sport Cătălin Coman nu se știe dacă mai scapă, cu toate că a primit protecția Ministerului Culturii pe ultima sută de metri. De pe data de 20 iulie 2022, cînd Primăria Municipiului Fălticeni a fost notificată în scris de Direcția Județeană pentru Cultură Suceava orice piatră, scândură sau bucată de fier înlăturată de pe acea clădire se duce la dosarul penal în care vor fi trași la răspundere cei vinovați.
#Emanoil Morțun, boier, magistrat, prefect al județului și reprezentant în Parlament
Să începem cu începutul și să vedem de ce este atât de importantă această clădire. Așa cum am amintit mai sus, primarul Arteni, omul considerat cel care a reclădit orașul după cutremurul din 1977, profitând de acest eveniment nefericit pentru a construi socialismul la Fălticeni și a ridica blocurile gri în care locuiesc, astăzi, majoritatea fălticenenilor. La acel moment, un grup de profesori care știau importanța clădirii i-au bătut în ușă lui Costică Arteni și l-au rugat să păstreze câteva clădiri, printre ele și fosta reședință Morțun de pe Maior Ioan. A scăpat, dar nu trebuia să se știe că a aparținut unuia dintre ultimii boieri locali din Fălticeni, altfel Partidul Comunist Român ar fi găsit motiv să o demoleze. Și-a menținut utilitatea medicală primită în perioada comunistă și a „a trăit” în anonimat până în urmă cu câteva luni, când primarul Coman i-a pus gând rău.
#Minte sclipitoare, între primii absolvenți de la Academia Mihăileană din Iași: a primit, după examen, de la domnitorul Dimitrie Sturdza ceasul său de aur de la brâu
Propietarul casei a fost Manolache (Emanoil) Morțun, care s-a născut pe data de 10 mai 1821 și a încetat din viață pe data de 21 noiembrie 1898, și a fost unul dintre primii absolvenți de la Academia „Mihăileană” de la Iași, iar la examenul de absolvire l-a impresionat pe domnitorul Mihail Sturdza care îi dăruiește ceasul său de aur de la brâu drept premiu.De asemenea, a fost unul dintre primii studenți ai Facultății de Drept de la Academie și a lucrat ca magistrat la Tribunalul Fălticeni. Om politic, a reprezentat județul în Parlament și a fost inclusiv prefect al județului. În 1887, a scos la Fălticeni săptămânalul “Respectul Legei” (27 ianuarie – 14 mai) și a colaborat cu note de călătorie la “Voința Sucevei”.
Descendent al unei importante familii de boieri moldoveni așa cum se poate vedea din arborele genealogic de mai sus. Este ctitorul bisericii din localitatea Cămârzani, devenită între timp Mănăstirea Cămârzani, a cărei documentare o face scriitorul Grigore Ilisei.
#Casa Morțun l-a adăpostit o noapte pe regele Carol I în drumul său spre domeniile Coroanei de la Mălini și Broșteni și a fost cea mai cochetă reședință din Fălticeni
Casa Morțun, o construcție de epocă ridicată de Manolache (Emanoil) Morțun, are o vechime de peste 140 de ani și a adăpostit de-a lungul vremii personalități locale și naționale, dintre care amintim pe Nicu Gane. Cel mai important oaspete al casei a fost Regele Carol, care în drumul său spre Domeniile Coroanei de la de la Mălini și Broșteni a înnoptat o seară, în anul 1883, când Emanoil Morțun era prefect al județului. Mobila din casă a fost comandată special de la Viena, fiind considerată cea mai cochetă casă din Fălticeni.
Arhitectural, îmbogățește patrimoniul local alături de casa Nicolae Măcărescu (fosta Administrație Financiară din fața stadionului “Constantin Jamaischi” de pe strada Maior Ioan), Casa Reicher (din fața magazinelor de pe strada Maior Ioan), casa Gabriel Tatos (fostul spital de Copii de pe strada Maior Ioan). Sunt singurele case vechi rămase în picioare după demolările comandate arbitrar și contrar păstrării identității locale, din perioada comunistă. Primarul Costică Arteni a a ocrotit-o, păstrând destinația medicală dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Întâi a funcționat pentru puțin timp Spitalul TBC, iar apoi cabinete medicale.
#Evocat de Nicu Gane în “Amintiri din timpurile Unirei”, ca primul din generația sa de tineri
Scriitorul, magistratul și omul politic Nicu Gane scrie în “Amintiri din timpurile Unirei”, despre generația excepțională din Fălticeni, în care menționează întâi pe frații Morțun:
“În Folticeni, orașul meu natal, era pe vremea aceea o generațiune întreagă de tineri, excepțional de numeroasă, compusă din cîte doi și trei frați și anume: frații Morțun, Forăscu, Botez, Sungurof, Razu, Pleșescu, Stamate, Văsescu, Ghițescu, Gane, Macărescu, Romano etc., toți în mumăr de aproape 40, uniți prin strînse legături din copilărie și care îmbrățoșasem cu entuziasm ideea mare și mîntuitoare a Unirei”.
#Demolare cu iz penal- lucrările continuă ilegal după declararea drept monument istoric
Ioan Ilișescu a aflat că se va demola casa Morțun de pe strada Maior Ioan când a văzut primii muncitori acolo. Nu a fost amplasat din timp un panou care să anunțe intenția, nu s-a instalat un panou care să înștiințeze populația despre lucrarea în derulare, doar s-a trezit cu muncitorii pe clădire când au luat tabla. Cum ședințele Consiliului Local Fălticeni nu sunt transmise live așa cum se întâmplă în toate orașele mari din județ, dar și în majoritatea comunelor, nu prea avea de unde să afle. Nu a stat pe gânduri și imediat a depus un memoriu la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, dar nu a primit niciun răspuns deoarece instituția nu a avut șef câteva săptămâni și, incredibil, „nu a avut cine să semneze hârtia de răspuns”. Ilișescu a transmis la timp, instituțiile statului s-au făcut că plouă.
#Săptămâni întregi instituțiile statului au tăcut și i-au dat timp Primăriei Fălticeni să demoleze clădirea
Cum Direcția Județeană pentru Cultură Suceava făcea și de data aceasta jocurile Primăriei Fălticeni, fălticeneanul Ioan Ilișescu nu a stat cu mâinile în sân și a făcut demersuri la instituțiile superioare: Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului.
Și lucrurile se mișcă după mai bine de o săptămână.
Pe data de 18 iulie 2022, o comisie vine la Fălticeni, evaluează clădirea, informațiile istorice despre importanța clădirii, face investigații proprii.
Cozmin Bradu, un arhitect specialist restaurator, atestat de Ministerul Culturii își face treaba cum scrie la carte și transmite în scris, sub semnătură, Direcției Județene pentru Cultură Suceava că obiectivul casa Morțun „îndeplinește toate criteriile necesare clasării ca Monument istoric”. (Mai jos imagine document)
Direcția Județeană pentru Cultură Suceava informează OFICIAL Primăria Fălticeni, și spre știința Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului și Inspectoratului Județean în Construcții Suceava, două zile mai târziu, prin adresa nr. 1365/20.07.2022, că a fost declanșată „procedura de clasare la cerere conform prevederilor Legii nr.422/2001, art.13 și art.14 și a procedurilor prevăzute de O.M.C. nr.2260/2008 a clădirii situate pe strada Maior Ioan, nr.11, din municipiul Fălticeni, județul Suceava, ca urmare a solicitării adresată de către Fundația Culturală „Șezătoarea”, reprezentată de domnului Ioan ILIȘESCU(…)” (Foto document mai jos).
Clădirea era in stare bună și putea fi salvată așa cum era, se spune în adresa DJC Suceava: „La data de 18.07.2022, ca urmare a deplasării la fața locului a consilierilor DJC Suceava, s-a constatat lipsa învelitorii, starea de conservare a imobilului fiind satisfăcătoare conform documentarului fotografic anexat”.
Pe 21 iulie 2022, DJC Suceava trimite o nouă adresă Primăriei Fălticeni în care îi reamintește obligația legală de protejare a clădirii ca monument istoric. (adresa nr. 1372/21.07.2022- mai jos foto document)
„Vineri, la 13.45, am depus notificarea la Registratura Primăria, cu toate că ei fuseseră notificați de Direcția Județeană pentru Cultură Suceava și pe data de 20 iulie, și pe data de 21 iulie, că s-a declanșat procedura și această clădire este protejată și are statut de monument istoric. La ora 15.08 se lucra în continuare la demolare. Am vorbit cu patronul firmei de construcții, i-am pus în vedere din nou că încalcă legea, dar spune că primăria nu l-a informat că este clădire de patrimoniu. Am sunat la 112, a venit poliția la fața locului de două ori, a venit inclusiv o juristă de la Poliția Monumentelor care i-a spus în clar, de față cu toată lumea, că acea clădire este de patrimoniu. Deci se poate considera notificat legal și responsabil. De pe data de 20 iulie 2022, Primăria Fălticeni prin reprezentantul său răspunde penal pentru continuarea demolării și pentru că nu a luat măsuri de protejare. Orice degradare după acest termen înseamnă răspundere penală. Am stabilit vineri cu poliția să ne vedem luni să discutăm toate părțile implicate, dar după câteva zeci de minute de la plecarea poliției, m-am trezit cu un camion în care se dorea încărcarea lemnului, ori lemnul face parte din monument și m-am opus vehemen ”, ne-a declarat Ioan Ilișescu, fălticeneanul care a obținut clasarea casei Morțun.
SERGIU JIPA