Peste 120 de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, ordine publică, poliție rutieră, secţiilor de poliţie rurală şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au asigurat în acest week-end un mediu civilizat de distracţie pentru tineri.
La acțiune au participat și lucrători de jandarmi din cadrul IJJ Suceava și reprezentanți ai DSP Suceava. Au fost organizate razii în barurile şi discotecile de pe raza judeţului Suceava.
De asemenea, au fost efectuate verificări la casele de pariuri sportive şi la sălile de jocuri de noroc.
Totodată, polițiștii rutieri au organizat filtre pe căile de acces către zona barurilor și discotecilor pentru identificarea celor care consumă alcool și se urcă la volan punând în pericol siguranța traficului rutier.
Acţiunea s-a desfăşurat în noaptea de 30/31 iulie 2022 pe raza întregului judeţ, atât în mediul rural cât şi în mediul urban. De asemenea, premergător, polițiștii au efectuat verificări la unitățile de alimentație publică, dar și la alte obiective de interes pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei și prevenirea consumului de alcool de către tineri.
Polițiștii au vizat asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă a discotecilor, barurilor, sălilor de jocuri de noroc dar şi siguranţa rutieră prin prevenirea accidentelor comise pe fondul băuturilor alcoolice.
Un capitol distinct al acţiunii l-a constituit prevenirea consumului de substanțe interzise în locațiile de distracție dar și prevenirea consumului de alcool de către minori.
Acţiunea a fost orientată pe trei segmente: verificări la sălile de jocuri de noroc şi săli de pariuri sportive între orele 21.00 – 23.00 , razii în baruri, cluburi şi discoteci în intervalul 23.00 – 02.00 şi sporirea patrulelor auto în intervalul 02.00 – 04.00 pentru monitorizarea ieşirilor din cluburi şi asigurarea deplasării în siguranţă a tinerilor către domicilii.
În cadrul acţiunilor au fost legitimate peste 2000 de persoane la nivelul întregului judeţ și au fost verificate 95 de locaţii.
Au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale, atât la Legea 61/1991 modificată cât și la legislația privind paza și protecția bunurilor sau la regimul rutier. Valoarea sancțiunilor este de 75.380 lei.
Au fost organizate 30 de filtre rutiere în proximitatea barurilor şi discotecilor. Au fost suspendate 5 permise de conducere și au fost constatate 5 infracțiuni.
Poliţiştii atrag însă atenţia asupra faptului că acest climat de normalitate socială trebuie gestionat în primul rând de cei care participă la discotecile organizate,un comportament responsabil şi civilizat putând duce la prevenirea unor situaţii conflictuale care să degenereze în acte de violenţă.
Totodată, este necesară o implicare activă şi permanentă a personalului specializat în pază şi protecţie angajat la nivelul cluburilor şi discotecilor pentru a putea detensiona şi preveni orice situaţie de risc.
De asemenea, polițiștii avertizează cu privire la pericolele generate în plan juridic și personal de consumul de substanțe interzise.
Consumul de droguri poate avea un impact asupra vieţii tale sub toate aspectele:
• Relaţiile cu prietenii şi familia – prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora;
• Siguranţa – în momentul în care eşti sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei eşti pus în situaţii în care siguranţa îţi este ameninţată şi esti predispus să ţi se întâmple lucruri foarte rele;
• Presiunea financiară – cheltuieşti din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu mai faci faţă cheltuielilor zilnice. Te-ai gandit câţi bani ai putea economisi dacă nu ai consuma?;
• Dependenţa – vei simţi că nu poţi funcţiona fără droguri şi vei folosi timp şi energie să faci rost de ele.
• Violenţa – vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut altfel. Poţi deveni violent sau poţi deveni o victimă a violenţei;
• Depresia – poţi intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului;
• Accidente – când te afli sub influenţa drogurilor poţi face lucruri care te pot răni sau îţi pot provoca accidente.
Astfel de acţiuni care necesită un efort uman şi logistic sporit din partea IPJ Suceava vor continua, poliţiştii atrăgând atenţia asupra faptului că manifestă toleranţă zero faţă de orice comportament antisocial de tip violent.