Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic răspunde periodic întrebărilor primite pe raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro.
O credincioasă are o nelămurire legat de “calitatea” cântăreților bisericești: „Aproape de locuința mea există trei biserici, dar strana acestor biserici lasă mult de dorit.
La una dintre ele cred că au fost 20 de cântăreți în ultimii 5 ani, majoritatea afoni și care habar nu au să cânte.
La alta cântă la strană toți bătrânii de 80 de ani, te zgârâie pe creier.
Iar la alta preotul face mai mult slujbele singur, el cântă, el ține și strana în același timp la unele slujbe, pare stand-up comedy.
Aceste trei biserici nu au nicio salarizare de la stat pentru cântăreți sau îngrijitorii bisericești, așadar, vin toți incompetenții pe câțiva lei.
O sugestie: cereți o situație clară referitoare la acest aspect și poate în timp veți putea echilibra balanța și față de parohiile menționate.
Veți zice, probabil că nu există fonduri, dar luați de la cel care are trei și dați o salarizare și acelei biserici care nu are niciuna”.
ÎPS Calinic este conștient de problemă și, la fel ca în orice situații când e vorba de bani, cere retrocederea tuturor proprietăților bisericești, chiar dacă știe bine că multe asemenea bunuri nu au fost niciodată proprietatea Bisericii, ci doar administrate de aceasta: “Deși Sfântul Sinod a făcut demersurile necesare pentru obținerea integrală a salarizării preoților si cântăreților sau de suplimentare a numărului de contribuții alocate, din păcate, intervențiile noastre au rămas fără răspuns.
Singura rezolvare pentru cântăreți, mai ales în parohiile urbane, desigur, de moment, este salarizarea din fonduri proprii.
Dacă se vor restitui proprietățile Bisericii, așa după cum am spus cândva, vom salariza tot personalul parohiilor.
Până atunci, preoții ar putea să înființeze în parohie coruri, care să dea răspunsurile la strană.
De altfel, lucrul acesta l-am sugerat în repetate rânduri, dar se pare că trebuie insistat”.