O echipă multidisciplinară a realizat prima intervenție chirurgicală în baza aportului adus de tehnica ganglionului santinela-marcat radioactiv pe un pacient de 53 ani, cu carcinom scuamos la buza inferioară.
La sfârșitul lunii iulie, la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” Suceava o echipă multidisciplinară de medici din specialitățile Chirurgie plastica – Dr. Bordiniuc Mircea, Anatomie patologica – Dr. Adelina Șerban, ATI – Dr. Alina Buciu și Dr. Dănuț Bărbunc, Oncologie – Dr. Dana Semen și Medicină nucleară – formată din colectitivul laboratorului, a făcut prima intervenție chirurgicală în baza aportului adus de tehnica ganglionului santinelă- marcat radioactiv.
Potrivit reprezentanților Laboratorului de Medicină Nucleară de la Spitalul Județean, tehnica presupune localizarea cu exactitate a primului/primilor ganglioni care sunt în legătură cu tumora și realizarea unei excizii țintită doar a acestora, examinarea anatomo-patologică fiind cea care va decide extinderea limfadenectomiei intr-un timp ulterior, în cazul unei confirmări tumorale a acestui prim ganglion (denumit ganglion santinela) sau renunțarea la efectuarea acestei intervenții în cazul infirmării infiltrării tumorale a acestuia. Intra operator- cu ajutorul unui detector de radiații gamma- se verifică/confirmă ganglionul care va fi scos pentru examinarea anatomo-patologică.
“Tehnica marcării radioizotopice este o tehnică inclusa în protocoale internaționale de evaluare pre si post chirurgicală în cancerul de sân, cancerul cutanat (inclusiv melanomul malign), cancerul de col uterin sau cancerele genitale.
Un plus major îl aduce confirmarea localizării foarte exacte (3 D) cu ajutorul imagisticii hibride SPECT/CT- disponibila dupa cum stiti, în cadrul SJU- Suceava.
Pacient de 53 ani carcinom scuamos de buza inferioară, prima intervenție cu una din marginile de rezecție care nu erau in limite oncologice (T1 Nx), s-a luat decizia de intervenție suplimentară în limite oncologice și evaluarea ganglionului santinela.
Imaginile planare (2 D) semnalează prezenta ganglionilor santinela loco-regionali- vezi săgețile, achiziția SPECT/CT (3D) făcând posibila localizarea anatomica de înalta precizie”, se precizează într-o postare de pe pagina de socializarea a Laboratorului de Medicină Nucleară de la Spitalul Județean Suceava.