?Rezultatele confirmă toate informațiile publicate de Ziarul de pe Net: Ioan Ilișescu a făcut demersuri pentru salvarea clădirii la timp, dar au fost ignorate de Direcția Județeană pentru Cultură / Primăria Fălticeni a fost notificată să oprească lucrările de demolare dar a continuat în mod abuziv și fără să țină cont de statutul de monument istoric al clădirii. Acum primăria se plânge de harababura din interior și spun că nu au văzut informările repetate primite din mai multe direcții și pe mai multe canale (email și tipărit prin registratură).
?Prefectul va solicita de îndată IPJ Suceava să cerceteze când și cum s-a făcut demolarea.
La sfârșitul lunii iulie, prefectul PNL de Suceava Alexandru Moldovan dispunea organizarea unei comisii de verificare, alcătuită din reprezentanți ai Prefecturii, Direcției Județene pentru Cultură, Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului în Construcții, în vederea verificării situației Casei Morțun, demolată în parte din strada Maior Ioan nr. 11 din Fălticeni, raportat la prevederile Legii privind protejarea monumentelor istorice.
Asta după ce prof. Ioan Ilișescu, președintele Fundației Culturale Șezătoarea, protestase urcat pe acoperișul clădirii, pentru a împiedica demolarea.
Pentru ca ambele partide din coaliție să fie mulțumite, comisia dispusă de Moldovan se afla sub coordonarea subprefectului PSD Cristian Șologon, urmând să-și desfășoare activitatea în perioada 29 iulie – 2 august.
De asemenea, pe lângă această comisie județeană, având în vedere precizările transmise Prefecturii de către Direcția pentru Cultură Suceava, prefectul Moldovan solicita ministrului Culturii, Lucian Romașcanu (PSD), să trimită Corpul de Control al Ministerului “pentru verificarea chestiunilor semnalate”.
Din comisie în comisie: după ce a demolat clădirea în cea mai mare parte, Primăria Fălticeni trebuie să monteze bandă avertizoare și afișe
Azi, prefectul Moldovan a trimis presei un comunicat în care spune că a aprobat “cu obiecțiuni” raportul comisiei. Asta deoarece, probabil, până și lui i s-a părut incomplet…
După ce a analizat situația din teren, clădirea fiind dărâmată pe jumătate, comisia a propus constituirea unei alte comisii (!), compusă din reprezentați ai Primăriei Fălticeni, asociaţiilor cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice și instituţiilor publice cu atribuţii în vederea verificării și inventarierii tuturor clădirilor aflate pe raza municipiului Fălticeni “care ar putea fi clasate ca monumente istorice”, precum și obligarea Primăriei de a monta bandă avertizoare și afișe “pentru interzicerea accesului și atenționarea asupra pericolului de accidentare, prin închiderea golurilor de acces în clădire și prin blocarea circulației pietonale pe trotuarul din apropierea clădirii, cu devierea circulației pietonale pe celălalt trotuar al străzii”.
O altă propunere a comisiei este elaborarea unei proceduri privind “circuitul documentelor și evidența documentelor în cadrul Primăriei Fălticeni, precum și desemnarea unei persoane responsabile cu listarea, evidența și repartizarea pe servicii/compartimente a corespondenței electronice primite pe adresa de email a instituției”, altfel spus o recunoaștere a habarnismului și indiferenței care domnește printre angajații Primăriei conduse de Cătălin Coman (PSD).
Amendă de 10.000 de lei pentru Primăria Fălticeni
Pe de altă parte, așa cum precizam la început, Moldovan a emis o serie de obiecțiunile la concluziile comisiei.
Având în vedere faptul că inspectorii Direcției pentru Cultură Suceava s-au mișcat în ritm de melc (sesizare din partea lui Ioan Ilișescu pe 8 iulie, verificări în teren abia pe 18 iulie), Prefectura va înainta Ministerului Culturii raportul comisiei de verificare, “notificând în același timp cu privire la aspectele mai sus menționate și solicitând clarificarea acestora”. Și, având în vedere alte cazuri din trecut, probabil raportul va rămâne “îngropat” la București, printr-un sertar…
Întrucât măsura de amendare a Primăriei Fălticeni cu 10.000 de lei, propusă de Direcția pentru Cultură Suceava, excede competența comisiei dispuse de prefect, se va notifica Direcția pentru Cultură “asupra faptului că agenţii constatatori din cadrul instituţiei răspund de constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor la regimul de protejare a monumentelor istorice”. Aici Moldovan nu vrea să se pună rău cu aliații din PSD, având în vedere că aceștia își au fieful chiar în Fălticeni…
Moldovan mai susține că va solicita și sprijinul Inspectoratului de Poliție, pentru a “clarifica în timp momentul efectiv în care au început lucrările de demolare”, de parcă acestea nu s-ar fi produs pe o stradă intens circulată, ci undeva pe câmp…
La finalul comunicatului de presă, pentru a mai îndulci nota și pentru a nu-i supăra pe politrucii șefi de partide, prefectul ține să precizeze: „Activitatea acestei comisii nu a fost și nu trebuie privită ca o acțiune sancţionatorie (!) vizând instituţii sau autorităţi administrative la nivel local, scopul este doar protejarea patrimoniului istorico-cultural la nivelul judeţului Suceava”. Se vede cât de bine este protejat acest patromoniu…
Totuși, Moldovan nu ne mai spune ce s-a întâmplat cu venirea Corpului de Control al Ministerului Culturii, dacă s-a pierdut pe drum sau nici măcar nu a mai plecat din București.
DAN PASCARU
FOTO / Ioan Ilișescu s-a urcat pe zidurile Casei Morțun pentru a împiedica demolarea clădirii