➡Soluția pentru reluarea circulației ar fi “o structură de tip polată și ziduri de protecție din beton armat”, dar, deocamdată, se tot fac reevaluări de situație.
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași dă replica Prefecturii Suceava, după ce prefectul liberal Alexandru Moldovan “s-a spălat pe mâini” în privința reluării circulației pe DN 17 B la Holda (Broșteni), acolo unde drumul a fost blocat de căderi masive de pietre.
DRDP Iași își prezintă propria versiune a evenimentelor, negând faptul că nu a întreprins niciun demers pentru punerea în siguranță a porțiunii respective de drum. Citește AICI opinia Prefecturii Suceava!
DRDP Iași precizează că “a dispus demararea, în regim de urgență, a demersurilor pentru un nou punct de vedere al expertului, în vederea punerii în siguranță a drumului, în condițiile în care alunecările masive de tren au distrus lucrările executate anterior.
Este și motivul pentru care amplasamentul respectiv este, în continuare, predat constructorului, care a executat până acum lucrări de rânguire a versantului, detonarea materialului detritic și montarea de bariere dinamice, distruse însă de noile calamități.
Aceleași lucrări, însoțite de recomandarea construirii unei structurii de tip polată și a unui zid de sprijin din beton armat, se regăsesc și în rezultatul expertizei comunicat în data de 2 septembrie, rezultat transmis inclusiv Instituției Prefectului Suceava.
Încă de la reactivarea alunecărilor de teren, DRDP Iași a fost în permanent contact cu Instituția Prefectului Suceava, cu expertul tehnic și cu toți factorii implicați, lucru ce se poate verifica și prin corespondența oficială existentă (adresele SDN C-lung Moldovenesc nr. 16/5197/01.09.2022, 16/5261/02.09.2022, adresa expert nr. 12420/02.09.2022).
Facem precizarea că toate lucrările menționate anterior, inclusiv intervențiile în primă urgență pentru degajarea carosabilului de materialul pietros și resturi arboricole, nu pot fi executate în condițiile prăbușirii continue a rocilor de mari dimensiuni de pe versant.
Mai mult, DRDP Iași nu poate dispune cu de la sine putere reluarea lucrărilor și a circulației, atât timp cât este în vigoare un proces verbal de constatare, care recomandă închiderea sectorului de drum afectat, din cauza riscului de prăbușire a rocilor de pe versant.
DRDP Iași este conștientă de importanța acestui sector de drum, este o falsă premisă că DRDP Iași nu a luat nicio măsură în aceste zile, că nu a răspuns solicitărilor instituțiilor statului sau că nu a luat măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru ca lucrurile să între în normal.
Luni, 5 septembrie, o echipă de specialiști de la DRDP Iași va fi prezentă din nou în teren pentru a reevalua situația după ultimele zilele cu ploi abundente, urmând ca după aceasta să fie emis un punct de vedere tehnic către autoritățile publice sucevene”.
În concluzie, conform celor spuse atât de Prefectura Suceava, cât și de DRDP Iași, ambele instituții și-au făcut datoria și au respectat legislația, vinovat fiind doar muntele, care a luat-o la vale în data de 26 august.
Așa încât locuitorii din zonele Broșteni și Crucea mai au de așteptat până când drumul va reveni la forma inițială, drept pentru care trebuie să se obișnuiască să ocolească 100 de kilometri.