ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost solicitat, pe raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro, să comenteze situația existentă la mănăstirile care solicită taxe de intrare.
Un localnic i-a scris că „nu ar fi mai bine să se desființeze și să fie transformată în muzeu?
Am rămas dezamăgit, pe o distanță de vreo 200 metri până la mănăstire, pe stânga și pe dreapta, numai tarabe cu suveniruri, restaurante, vânzători ambulanți.
La poarta mănăstirii o mulțime de trăsuri (doriți o plimbare cu trăsura), la intrare în mănăstire taxă de intrare.
Ce facem, punem taxa la intrarea în biserică, poate-i un om sărac și nu neapărat, poate-i bogat și vine la mănăstire ca pelerin, nu ca turist, are o durere sufletească și vrea să meargă să se roage-n mănăstire, ce facem, îi cerem taxă? (așa le dăm de lucru unora care zic că Biserica cere mereu bani)
Cel puțin, dacă se transformă în muzeu, se justifica taxa aceea și tot bâlciul de până la mănăstire”.
ÎPS Calinic îi răspunde că decizia Bisericii are o clară justificare economică: “Nădăjduim că vremea altarelor transformate în muzee, din fericire, a trecut începând cu 1990.
Mănăstirile dintotdeauna au avut taxă de intrare la poartă, indiferent că au muzeu sau nu au.
Pe vremea când eram ghid la Mănăstirea Putna (1980-1990), credincioșii care veneau doar pentru slujbă sau pentru rugăciuni erau lăsați să intre fără bilet.
Sunt, din păcate, foarte multe cheltuieli, mai ales acum (lumina, căldură, curățenie, reparații etc.) și, din acest motiv, nu se poate renunța momentan la această taxă.
Cât privește ceea ce se întâmplă în afara porților mănăstirii, ține de administrația locală”.
Am fost într-un pelerinaj în perioada 23-26 august 2022 în Bucovina la o singură mănăstire ni s-a cerut taxă de intrare și la o altă mănăstire a tre0buit plătit la intrarea în muzeu în rest nicăieri nu a trebuit plătit vă chiar la Petru Vodă an fost ospătați. Chiar cred că exagerați cu acest subiect.
Petru Vodă is pătează pe toți. Mare binecuvântare e acolo și se simte. Recomand și la mănăstirea de Maici. Acolo se simte harul. Am fost și eu pe la mai multe luate la rand de la Sihăstria, Secu, Moldovita, Sucevița, și altele încheind cu Putna.
Singuru loc unde ne.am putut reculege noi a fost la Petru Vodă, Putna și mai ales la mănăstirea de Maici de la Petru Vodă. . Simțeai practic cum abunda harul acolo
Chiar atunci izvora Icona cea cu mir roșu /sange, dar n.am știut deși am auzit ceva maica. După ce am ajuns acasă am văzut ca postasera.
lumină? să fie a lui Dumnezeu….căldură? să fie cea sufletească…etc…zapcii…doar zapcii….în curând vor pune taxă eco pe plasticul ce îmbracă hârtiile lor așa zis sfințite pentru că zisa icoană să nu mai valideze 1 leu ci 1,98 lei…după modelul: totul s-a ieftinit…ofertă! acum la 5 lei 3 bucăți….pret pe bucată: 1 leu
Dragi creștini la mănăstiri singuri se autogospadersc….,și acolo se plătesc facturi la curent produse pentru bucătărie etc…. De unde bani….din cer nu cad……Dumnezeu îți dă dar în plasă nu îți bagă…..daca credeți că la mănăstire e ușor faceți va măicuță sau călugăr….doamne ajută
Cata dreptate avea Mantuitorul cand le- a rasturnat mesele comerciantilor zicandu- le : Ati facut din Casa Tatalui Meu o pestera de talhari! Casa Domnului este casa de rugaciune ,nu de negotz! Cheltuieli au fost fintotdeauna la Manadtiri si Biserici,dar una e sa determini enoriasul sau crestinul sa doneze cat poate si cand poate si alta e sa imoui tu taxe si sa strigi ca Biserica este institutie Privata! Cazul preotului din Guadalajara Spania