ZdpN preia o parte din informațiile agenției de presă BucPress din Cernăuți.
# În urmă cu doi ani, tema aviației mici a unit regiunile de graniță din România, Ucraina, Ungaria și Slovacia într-un singur proiect, care a avut ca scop promovarea mobilității în regiunea Carpaților. În ciuda faptului că Ucraina este în război, Transcarpatia nu a renunțat la perspectivele de dezvoltare a aviației mici. Etapa finală a acestei cooperări a fost discutată în consiliul regional cu Mihai Pătrașcu, directorul Aeroportului Internațional Satu Mare și, în același timp, principalul partener al proiectului menționat. Proiectul prevede achiziționarea de echipamente tehnice pentru întreținerea aeronavelor mici ale Aeroportului Internațional Ujgorod. Peste 200.000 de euro au fost alocați în cadrul proiectului. Aviația mică de pe Aeroportul Satu Mare este o direcție promițătoare și reprezintă 15-20% din toate zborurile.
# În Ujgorod, regiunea Transcarpatia, se fac lumânări de șanț pentru soldații din prima linie. Au început să le producă acum aproape o lună. Sunt realizate de meșteri sau voluntari acasă. Katerina Mikla face lumânări de 4 ani și o dată cu răcirea vremii, a început să stăpânească tehnica de a face lumânări de tranșee. „Este greu să gătești mâncarea, e greu să aprinzi focul. În plus, nu poți fuma în tranșee și pe teritoriul unde sunt amplasate. Prin urmare, când am testat lumânarea, am văzut că nu fumegă, ea. se încălzește, și poți găti bine mâncarea la ea, poți usca rufe, arde vreo trei ore” a spus ea. Procesul de fabricație în sine nu este dificil, afirmă femeia. Dintre materiale, ai nevoie doar de carton ondulat, ceară sau parafină și cutii metalice din conserve. Voluntarii iau lumânări gata făcute de la Katerina și, în schimb, aduc materiale.
# Tariful la agentul termic în sezonul rece se va menține la nivelul anului trecut. Apartamentele din blocurile cu multe etaje din Cernăuți, conectate la rețeaua termică centralizată, vor fi încălzite la aceeași temperatură ca și anul trecut. În interiorul apartamentelor vor fi 18 grade Celsius, a specificat în cadrul unei conferințe de presă, directorul întreprinderii de furnizare a agentului termic, Igor Nikolenko. Sezonul de încălzire va începe când temperatura medie zilnică a aerului nu va depăși 8 grade timp de trei zile. Potrivit lui Nikolenko, stațiile de termoficare și rețelele orașului sunt pregătite în proporție de 95% pentru sezonul de încălzire. La etapa actuală în orașul Cernăuţi tariful la căldură este de 1.204 grivne (aprox. 170 de lei) gigacaloria. În același timp, datoriile cernăuțenilor pentru consumul energiei termice depășeșete suma de 50 milioane de grivne (aprox. 7 milioane de lei).