După doar o lună de la începerea noului an școlar 2022-2023, Asociația „Educație, Joc, Sens”, reprezentată de profesoarele Dana Anton și Anca Șoldănescu, a finalizat un nou proiect la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni: un Laborator de robotică, amenajat și dotat cu sprijin financiar din partea companiei Dedeman.
Noul Laborator de robotică a fost amenajat într-o fostă sală de clasă, la care au fost aduse îmbunătățiri capitale: a fost înlocuit vechiul tavan, a fost montat parchet nou și a fost realizată o nouă instalație electrică. Fiind un proiect mai complex, la amenajare s-a lucrat pe perioada verii, finisajele fiind realizate pe parcursul lunii septembrie.
Compania Dedeman a sponsorizat integral lucrările de amenajare și dotare a laboratorului cu aparatura necesară.
„Ne bucurăm să susținem educația în toate formele ei și sperăm să aducem viitorul cu un pas mai aproape de tineri, prin acces la tehnologie și inovație. Ne-am alăturat acestei inițiative, cu scopul de a încuraja și sprijini instruirea noilor generații, în spiritul dobândirii de competențe relevante pentru meseriile lumii de mâine.” – a declarat Dragoș Pavăl, Președintele companiei Dedeman.
Compania Dedeman nu este la prima acțiune de acest gen, întrucât la finalul anului 2021 a încurajat proiectul primei săli de clasă SMART de la CNNG, la dotarea căreia a contribuit cu un televizor LCD de dimensiuni mari, apoi a susținut financiar transformarea într-o clasă SMART a sălii în care învață acum elevii clasei a X-a E.
Pe lângă aparatura specifică unui laborator de acest fel, noua sală a fost dotată cu tablă interactivă de tip smartboard, televizor LCD, videoproiector, imprimantă multifuncțională, laptop și tabletă grafică la catedră și sistem audio performant, astfel încât elevii să-și poată desfășura activitățile, având la dispoziție toate dotările necesare.
Elevii vor putea lucra cu echipamente de ultimă generație
Toate echipamentele au fost livrate și calibrate la începutul acestui nou an școlar, iar primii elevi au putut trece deja pragul Laboratorului de robotică, pentru a-l descoperi. Odată cu acest nou laborator, aceștia au posibilitatea de a participa săptămânal la cursurile practice ale Clubului de robotică, ce va fi coordonat de Dimitrie Filip – profesor de informatică la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni.
„Acest Club de robotică a pornit de la un opțional, pe care îl realizam cu elevii mei. Acum, beneficiind de acest Laborator de robotică modern, mă bucur că îmi voi putea desfășura activitățile cu elevii într-un cadru adecvat, care este și adaptat la cerințele specifice domeniului pe care îl descoperim împreună.” – a declarat prof. Dimitrie Filip, coordonatorul Clubului de robotică din cadrul Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni.
De asemenea, amenajarea încurajează colaborarea între elevi, lucrul în comun, prin felul în care sunt dispuse echipamentele și mobilierul. Deja a fost formată o grupă de elevi pasionați de robotică, care au descoperit Laboratorul și care în curând vor începe activitățile practice.
Culorile din noua amenajare au readus la viață fosta sală de clasă
La fel ca și în proiectele anterioare, amenajarea sălii de clasă a fost o provocare, iar de data aceasta a presupus lucrări mai complexe.
Prof. Anca Șoldănescu, în colaborare cu prof. Dana Anton, sunt cele care au proiectat conceptul noului Laborator de robotică și au stabilit toate detaliile, de la culoarea galbenă, aleasă pentru var, până la dispunerea băncilor și dotarea cu aparatură digitală.
„Mi-am dorit acest laborator de robotică, deși sunt profesor umanist, și m-am implicat în amenajare, cu speranța că inteligența artificială, cu toate componentele sale care țin de robotică, va ajunge să-i domine pe cei care, în mod natural, consideră că nu avem nevoie de un astfel de laborator într-un Colegiu Național, în care învață mulți elevi interesați de o nișă aflată în continuă dezvoltare, la nivel mondial.” – a declarat Anca Șoldănescu, profesor de arte plastice la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni.
După sălile de clasă SMART, au urmat un English Lab și un Laborator de robotică
În mai puțin de un an, profesoarele Dana Anton și Anca Șoldănescu au atras fonduri și au realizat trei săli de clasă SMART, un laborator de engleză tematic („English Lab”) și, cel mai recent proiect, Laboratorul de robotică.
„Pentru mine, acest Laborator de robotică a fost cea mai mare provocare a inițiativei noastre de reamenajare a sălilor de clasă. Trecând peste faptul că am întâmpinat multe piedici din partea unor oameni cu o viziune limitată în ceea ce privește dezvoltarea elevilor noștri, dar cu multe pretenții, eu consider că realizarea acestui spațiu multidisciplinar aduce un mare plus Colegiului „Național Nicu Gane” din Fălticeni.” – a declarant Dana Anton, Președinta Asociației „Educație, Joc, Sens”.
Dana Anton mai spune că elevii ei sunt cei care îi dau idei și o încurajează să strângă fonduri și să înceapă noi proiecte, în ciuda tuturor piedicilor care apar pe parcurs. Ceea ce a început ca o simplă renovare a sălii de clasă pentru elevii cărora le este dirigintă, ajunși acum în clasa a VI-a, s-a transformat într-un proiect care a implicat mai multe companii din mediul privat, absolvenți și alți fălticeneni care vor să vadă transformări reale în mediul educațional din comunitatea lor.
„Acest proiect a prins viață datorită entuziasmului elevilor noștri. Ideile, optimismul și ancorarea lor cu atâta precizie într-o eră care se va dovedi că va fi a roboticii, au fost elementele care ne-au antrenat în derularea cu încredere a proiectului și în finalizarea acestuia. Iar confirmarea că am făcut bine ce am făcut vara aceasta îl reprezintă faptul că deja s-a format o grupă de elevi curioși, care vor începe întâlnirile la Cercul de robotică.” – a mai punctat profesoara de limba engleză.
Proiectul de modernizare a sălilor de clasă, inițiat de cele două profesoare din Fălticeni, nu a rămas fără ecou, acestora alăturându-li-se noi sponsori, care își doresc să contribuie la realizarea altor noi spații alternative pentru elevii din actuala generație.
Persoanele sau societățile interesate să facă donații, sponsorizări sau să contribuie la desfășurarea activităților Asociației „EDUCAȚIE, JOC, SENS”, pot lua legătura cu prof. Dana Anton, la adresa de e-mail danaanton79@yahoo.com.
***
Despre Asociația „ EDUCAȚIE, JOC, SENS”
Începând cu luna februarie 2022, Asociația „EDUCAȚIE, JOC, SENS” și-a început activitatea la Fălticeni, fiind fondată de Dana Anton, profesor de limba engleză și de Anca Șoldănescu, profesor de arte plastice. Prin intermediul acestei entități juridice, cele două cadre didactice și-au propus să ducă mai departe proiectele educaționale inițiate în toamna anului trecut, având drept scop principal dezvoltarea diferitelor activități de învățare şi joc pentru tineri, pentru a stimula potenţialul lor creativ.
De asemenea, acestea își propun ca prin intermediul asociației să realizeze noi proiecte de modernizare a infrastructurii școlare, să ofere oferite burse sau diverse obiecte promoționale pentru elevii care se implică în activități și proiecte de educație non-formală.