În perioada 10-14 octombrie 2022 s-a desfășurat, în Ankara, ultima mobilitate de formare a unui grup de profesori de la Colegiul Național ,, Nicu Gane” Fălticeni, din cadrul proiectului parteneriat strategic Erasmus+ KA201 ”Every child is special” nr. 2020-1-TR01-KA201-092993, având ca școală coordonatoare Liceul ” Faruk Nafiz Camlibel Anadolu Lisesi ” din Ankara, Turcia și școli partenere din Grecia, Macedonia de Nord și România.
Proiectele pentru susținerea schimbului de bune practici (fără produse intelectuale) se axează pe procesul de învățare și pe activități în sine. Formatul specific al parteneriatelor de schimb interșcolar oferă posibilitatea organizațiilor implicate să lucreze la nivel transnațional, împărtășind și confruntând idei, practici sau metode de lucru, producând, de asemenea, rezultate tangibile.
Scopul proiectului ”Every child is special” a fost creșterea calității actului educațional prin învățarea și descoperirea unor noi metode care să poată satisface la cel mai înalt nivel nevoile și cerințele variabile ale elevilor cu nevoi speciale. În acest scop, activitățile au fost împărțite în patru categorii fiecare desfășurându-se astfel: elevi cu dizabilități de învățare și deficit de atenție- Grecia, elevi cu dizabilități fizice- România, elevi cu deficiențe auditive- Macedonia de Nord, elevi cu deficiențe vizuale- Turcia.
Din echipa de proiect care s-a deplasat la Ankara au făcut parte directorul liceului, prof. Codrin Bența, în calitate de coordonator, prof. Viorica Bența, prof. Irina Suman, prof. Ioan Caulea. Programul a dozat într-un mod eficient și plăcut prezentări ale unităților de învățământ unde își desfășoară activitatea partenerii turci – Liceul ”Faruk Nafiz Camlibel Anadolu” și Universitatea Hacettepe, vizitarea unui Centru social și de reabilitare pentru nevăzători, cu o adevărată infuzie de cultură și civilizație: excursii la siturile istorice ale Cappadociei, muzeul în aer liber Göreme, cu labirinticele așezări subterane și mănăstirile construite în stâncă – peisaje aproape ireale, Muzeul Civilizațiilor Anatoliene, Muzeul Hamamonu, Mausoleul Anitkabir. La 13 octombrie 1923, Ankara devenea capitala statului turc, astfel încât atmosfera a fost una de sărbătoare, cunoscut fiind respectul pe care acest popor îl manifestă pentru istorie și cultul înaintașilor.
Ospitalitatea, proverbială de-acum, a vecinilor turci a făcut ca întreaga experiență să fie una memorabilă, care să conteze atât în plan profesional, cât și în plan personal. Erasmus + înseamnă formare, cooperare, creștere, plus de valoare, schimbare de perspectivă, noi oportunități, o aventură a învățării pe tot parcursul vieții, ce pregătește deopotrivă tineri și adulți pentru o societate a cunoașterii mobilă, oglindind sisteme diferite de educație.