Ieri, Galeria de artă “Ion Irimiescu” din municipiul Suceava a fost neîncăpătoare pentru cei veniți la vernisajul expoziției “Qvartet”, ce poartă semnăturile artiștilor plastici Gabriel Todică, Iulian Dziubinski și Konstantin Ungureanu Box.
Curatorul Ungureanu Box, cu generozitatea sa cunoscută în mediului cultural sucevean, a expus doar două lucrări în expoziție, preferând să cedeze spațiul de pe simeze celor doi artiști ale căror reprezentări sunt mai puțin cunoscute.
“Cine sunt cei doi? Gabriel Todică și Iulian Dzibinscki sunt ingineri de profesie. Ei sunt autodidacți. Unul vine din lumea naivă – Gabriel Todică este un naiv, el spune că este un dualist și am să merg pe cartea lui și am căutat să înțeleg ce este dualismul prin reprezentările lui. Iar Iulian Dziubinski este un cerebral cubist, abstracționist. Eu am zis că este orfist. Hai să zicem abstracționismul orfic. Amândoi sunt specialiști în domeniul ingineriei. Amândoi sunt autodidacți foarte serioși în domeniul artelor vizuale. Amândoi sunt funcționari publici la instituții administrative ale statului. Amândoi sunt inspectori. Amândoi au o cultură generală care m-a făcut să mă împrietenesc cu ei”, a spus Konstantin Ungureanu Box.
Despre Gabriel Todică, maestrul Ungureanu Box a spus că este unul dintre puținii naivi din țară cu educație universitară, pe care îl respectă foarte mult, fiind un om complex – artist, poet cu premii câștigate la festivaluri de profil, jurnalist. De asemenea, a evidențiat importanța lipsei studiilor de specialitate în succesul unui pictor naiv, crud, neatins de șabloanele meseriei, cu un umor fin și care reușește să îmbine culorile așa cum un pictor profesionist nu va reuși niciodată să o facă.
Despre Iulian Dziubinski a povestit că au mai lansat împreună o expoziție la Muzeul din Gura Humorului când artistul era în căutări, își căuta rostul și locul în pictură, iar acum a atins o maturitate, a devenit un autor cerebral care face “expresia formelor în simplitatea lor obiectivă”.
“Despre mine văd că s-a vorbit mai mult decât despre curatorul expoziției, care a dus greutatea acestei expoziții. L-am cunoscut pe Konstantin Ungureanu Box cu prima mea expoziție, când eram în căutarea unui curator, iar întâmplarea face ca directorul muzeului să îl întâlnească și să îi propună întâlnirea cu noi. De atunci am rămas prieteni, nu știu ce a văzut la mine. După zece ani, faptul că am ajuns să expun în galeria profesioniștilor este o mare onoare pentru mine și îi mulțumesc maestrului Konstantin Ungureanu Box pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, pentru toată implicarea lui și pentru respectul pe care mi-l poartă… care se concretizează într-o formă dualistă. Este reciproc! Despre lucrările mele nu aș putea spune prea multe, nici nu vreau să spun, doar că am încercat să parcurg istoria artei plastice prin ceea ce am văzut în arta plastică universală. Ideea aceasta a dualismului o văzusem prin intermediul internetului și s-au acumulat multe în memoria mea și ele s-au concretizat în această colecție de portrete dualiste. Vă mulțumesc că sunteți aici, sunteți completarea qvartetului”, le-a spus celor prezenți Gabriel Todică.
“Majoritatea tablourilor sunt din 2022 și câteva din 2021. Este vorba despre o anumită stare de spirit pe care am avut-o pe timpul pandemiei și cu această situație, fenomen anacronic, care este războiul în secolul 21. Probabil se vede că am fost marcat cumva, se vede în culoare și în forme. Am ajuns acum la o anumită maturitate proprie care mă caracterizează. De la acest tip de cubism, care nu e cubism, mă rog, un amalgam de curente, consider că am ajuns la un stil care mă exprimă. De asta am vrut să aduc aici această noutate, și poate am fost prea îndrăzneț sau arogant în anumite lucrări. Dar cu acest stil voi merge înainte”, a concluzionat Iulian Dziubinski.
SERGIU JIPA