Pentru succesul unui restaurant, nu numai profesionalismul personalului, ci și calitatea echipamentelor HORECA din bucătărie este foarte importantă.
Echipamente noi sau echipamente second hand?
Mulți antreprenori la început de drum, care abia și-au deschis afaceri în această industrie, cochetează cu ideea investiției în echipamente second hand pentru dotarea bucătăriilor lor, dar privind în perspectivă, pe termen lung, chiar dacă costă mai mult, echipamentele HORECA noi reprezintă o alegere mult mai bună.
În primul rând, echipamentele noi dispun de o perioadă de garanție de câțiva ani, timp în care beneficiarii lor au garanția că ele nu vor necesita costuri de reparații sau întreținere. De asemenea, un set de echipamente horeca proaspăt achiziționat, are un nivel de performanță mult mai ridicat și o durabilitate sporită. Nu în ultimul rând, echipamentele HORECA noi au fost create pe baza unor tehnologii de ultimă generație, care permit gătirea unor preparate culinare de o calitate superioară și cu un gust mai bun.
Cele mai importante echipamente HORECA pentru un restaurant
Plita cu inducție
Orice bucătărie de restaurant are nevoie de măcar o plită cu inducție deoarece aceasta este foarte simplu și sigur de folosit, permite o gătire rapidă a alimentelor, se instalează foarte ușor și se curăță și întreține fără pic de efort. Mai mult, plitele cu inducție ocupă puțin spațiu și consumă mai puțină energie, lucru important mai ales pentru restaurantele mai modeste.
Cuptor cu convecție
Cuptorul cu convecție este o invenție utilă și inovatoare când vine vorba de bucătărie. Acest tip de cuptor se bucură de un succes formidabil în rândul proprietarilor de restaurante, în mare parte datorită calității sale.
Mâncărurile gătite în cadrul unei bucătării profesionale trebuie să fie în primul rând gustoase, dar și să se poată prepara într-un timp cât mai scurt. Iar un cuptor cu convecție te ajută să optimizezi timpul de gătit, dar și să gătești preparate ca la carte, fără să le arzi sau dimpotrivă, să le coci insuficient.
Cuptor de patiserie
Nu toate restaurantele au în meniurile lor produse de patiserie proaspăt coapte și tocmai de aceea, dacă ai putea să oferi așa ceva clienților tăi, cu siguranță ai reuși să te faci mai ușor remarcat. În plus, un cuptor de patiserie nu este o investiție chiar atât de costisitoare și dacă te ajută să aduci ceva în plus meniului tău și să-ți fidelizezi clienții, atunci merită din plin.
O friteuză
Există oare român care să nu iubească cartofii prăjiți? Probabil că nu din moment ce ei să găsesc în majoritatea meniurilor din restaurantele românești, pe post de garnitură atât la preparatele din carne sau pește, cât și la multe cele din legume. De aceea, dacă vrei ca restaurantul tău să aibă succes pe piața românească, atunci ai nevoie neapărat de o friteuză care să te ajute să prepari cartofi prăjiți și multe alte bunătăți care se gătesc în baie de ulei la fel de gustoase ca la un fast food veritabil și într-un timp extrem de scurt.
Aparat de deshidratat alimente
Probabil că este prima oară când auzi despre un astfel de aparat și este normal dacă abia acum îți faci lista cu echipamente HORECA necesare pentru bucătăria restaurantului tău. Dar să știi că un deshidrator de alimente te poate ajuta să păstrezi în condiții mult mai bune ingredientele pentru rețetele tale delicioase și să reduci risipa.
Rafturi de depozitare
Și depozitarea este un lucru pe care trebuie neapărat să-l iei în calcul dacă dorești ca restaurantul tău să aibă succes. Toate acele ingrediente care abia așteaptă să fie transformate în bucate delicioase de către talentații tăi bucătari trebuie să stea undeva până le faci loc în oale și tigăi și mai apoi în farfurii, și ca să păstrezi totul într-o ordine deplină, rafturile de depozitare sunt cea mai înțeleaptă investiție.
Cele metalice, din oțel inoxidabil, simple sau duble, pe roți sau care se fixează direct de perete, sunt foarte practice și se întrețin deosebit de ușor. În plus, te ajută să-ți organizezi bucătăria, dar și să faci mai ușor ordine și curățenie, lucru care ar trebui să reprezinte o prioritate pentru tine și personalul tău, întrucât comercializați produse perisabile, care pot influența sănătatea clienților voștri.