Colegiul fălticenean își onorează statutul de „Școală Europeană”, titulatură primită în anul 2019 din partea Ministerului Educației și Cercetării, ca urmare a implementării și derulării cu succes a mai multor proiecte educaționale cu finanțare europeană (Comenius, Erasmus, Euroscola). Astfel, în perioada 24 octombrie – 4 noiembrie 2022, un grup de 16 elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, din clasa a X-a, de la specializarea Matematică-Informatică s-au aflat în Germania, la Dresden, ca beneficiari ai unui stagiu practic în cadrul acreditării Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Mobilități de formare profesională. Elevii au efectuat acest stagiu de formare în domeniul webdesign-ului și al comerțului electronic la centrul de formare WBS Training AG.
Acest stagiu de formare face parte din programul Erasmus+, 2021-2027, datorită faptului că liceul din Fălticeni a primit acreditare (cod: 2021-1-RO01-KA120-VET-000044461) pentru derularea de mobilități profesionale până în 2027. În acest context, în fiecare an școlar (în 2 fluxuri pe an), 32 de elevi vor beneficia de formări profesionale în domeniul IT.
Scopul acestui proiect (număr de contract: 2022-1-RO01-KA121-VET-000061573) este asigurarea calității în formarea profesională initială și continuă, printr-un stagiu de pregătire a elevilor de la specializarea Matematică-Informatică, într-o companie cu experientă în web-design și antreprenoriat, în scopul dobândirii de competențe profesionale corespunzătoare noilor cerințe de pe piața europeană a muncii. Pe lângă activitățile practice, elevii au oportunitatea de a comunica într-o limbă străină de circulație internațională, să cunoască si altă cultură, să interactioneze cu cetăteni de altă naționalitate, realizând astfel că a fi cetățean european înseamnă a fi tolerant, a fi implicat în rezolvarea problemelor din societate și a avea abilități de gândire critică.
Cei 16 elevi au fost însoţiţi în acest stagiu de profesorii Florin Ilincăi și Ioan Caulea. Acesta este un prim flux al perioadei de acreditare, urmând ca în iunie 2023 alți 16 elevi de clasa a X-a, de la aceeași specializare, să beneficieze de acest tip de formare profesională, asigurată prin finanțare europeană, în cadrul programului Erasmus+.
Perioada de stagiu în care au fost implicați cei 16 elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane”, s-a dovedit a fi un mix de util cu plăcut. La sediul WBS, tutorele de practică Roozbeh Irandoost a dat dovadă de o reală „măiestrie” în coordonarea activităților practice, reușind să contribuie la formarea acelor competențe pentru elevii.
Dar pentru că obiectivele proiectului presupun și formarea unor competențe de comunicare, inter-relaționare sau de lărgire a orizontului socio-cultural, sub atenta folosire a „baghetei magice” de către profesorii însoțitori Florin Ilincăi și Ioan Caulea, timpul liber s-a materializat în vizitarea unor obiective turistice de notorietate. E greu de stabilit care este cel mai atractiv loc pe care elevii „ganiști” l-au „exploatat” spiritual.
Dresda sau „Florența de pe Elba”, este un oraș care, după distrugerile semnificative pe care le-a suferit in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la fel ca multe alte orașe germane, după decenii de stagnare sub dominatie comunistă, a renăscut, bucurându-se astăzi de o viață culturala vibrantă și multe dintre obiectivele turistice din Dresda fiind readuse la gloria pe care au avut-o odinioară, orasul recastigandu-si titlul de „cutia cu bijuterii” pe care l-a dobandit datorita colectiei sale impresionante de edificii ridicate in stil arhitectural baroc si rococo. Un alt lucru uimitor pentru care Dresda este cunoscut este faptul ca aici au luat nastere o multime de idei creative, cum ar fi portelanul, calea ferata, filtrul de cafea sau aparatul de fotografiat SLR.
Partea culturală a început cu vizitarea centrului vechi al orașului. Astfel, am putut admira renumita și superba Semper Opera, situată în Piața Teatrului (Theaterplatz), loc în care au dirijat Carl Maria von Weber si Richard Wagner, iar multe opere ale lui Richard Strauss au avut aici premierele.
Terasa lui Brühl (Brühlsche Terrasse), cunoscută drept ”Balconul Europei”, a fost primul loc în care elevii au poposit în prima zi. Din fostele statui care decorau odinioară acest spațiu, singurul ”supraviețuitor” este Fântâna Delfin, ce datează din 1749.
Primul muzeu în care s-au „aventurat” elevii a fost Muzeul Igienei (Deutsches Hygiene-Museum) care este, de fapt, un fel de „totul despre ființa umană”, oferind o călătorie virtuală prin corpul uman, cu informații din anatomie, studii culturale, stiințe sociale, istorie și cercetări științifice. Dintre celelalte obiective pe care le-au vizitat și admirat elevii de la ”Nicu Gane” putem enumera: Palatul Regal (Schlossen Residenz), Procesiunea Prinților, care prezintă galeria ancestrală a 800 de ani ai reprezentantilor dinastiei regale Wettiner, cu regi, duci si alte personaje care au domnit peste Saxonia din sec. al XII-lea până la începutul sec. al XX-lea (Furstenzug – o autentică si unică operă de artă, formată din 24.000 de bucățele de gresie porțelanată Meissner, o vie și colorată tapițerie din piatră lipită de perete), Grădina Mare (Großer Garten, amenajată în stil baroc francez începând cu anul 1676, care acoperă aproximativ 2 kilometri pătrați, găzduind Palatul de Vară, din secolul al XVII-lea, Grădina Zoologică și Grădina Botanică a orașului), Fabrica Transparentă Volkswagen (Gläserne Manufaktur) – acolo unde elevii au putut observa modul în care o mașină Volkswagen este asamblată, funicularul (Schwebebahn Dresden, construit în anul 1895, fiind una dintre cele mai vechi căi ferate suspendate din lume), care a oferit o priveliște minunată asupra orasului, Pasajul artistic (Kunsthofpassage), unul dintre cele mai rafinate spații artistice din cartierul Neustadt sau Muzeul Transporturilor (Verkehrsmuseum) situat în Johanneum, una dintre cele mai vechi clădiri din Altstadt.
Excursia la Berlin a avut farmecul său, atât prin frumusețea arhitectonică, dar și prin aducerea în conștiința unei generații (care a avut norocul să nu fie părtași fizic nici la iadul nazist, nici la ororile sistemului communist), a unor istorii incredibile. De la celebrul turn al televiziunii din Alexanderplatz (Berliner Fernsehturm care se ridica la o înălțime de peste 360 de metri față de baza sa futuristă) sau faimosul ceas din aceeași piață (după modelul căruia a fost construit în anii ’80 ceasul din centrul Fălticeniului), la Universitatea Humboldt, Checkpoint Charlie (punctul de trecere dintre Germania de Est și cea de Vest în anii de tristă amintire ai perioadei de supremație sovietică asupra Europei de Est), Berliner Dom (catedrală în stil baroc construită între 1894 și 1905), Zidul Berlinului, (care a despartit orasul in doua parti, estica si vestica, simbolul Razboiului Rece), Memorialul Holocaustului, Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor, o poartă monumentală construită în secolul al XVIII–lea ca simbol al păcii), până la impunătorul sediu al Parlamentului German (Reichstag).
Dimensiunea europeană a educației este reflectarea unei realități care exercită presiuni, determinându-ne să întreprindem măsuri pentru a-i sprijini pe tineri să găsească modalități de răspuns la provocările lumii contemporane. Antrenarea elevilor școlii noastre în activități de anvergură internațională a dus și va duce la înțelegerea existenței și valorizarea multiculturalismului, oferindu-le șanse de afirmare la nivel european. Creșterea prestigiului școlii vine și ca o consecință a acestor parteneriate internaționale, imaginea acesteia fiind promovată atât la nivel național, cât și european, îmbunătățindu-se astfel, pe de-o parte, relațiile cu organismele instituționale și cu autoritățile publice locale, pe de altă parte, atrăgând atenția comunității locale asupra unor rezultate deosebite obținute de elevii noștri îndrumați de un corp didactic profesionist și responsabil.
Prof. IOAN CAULEA
Responsabil al Comisiei de Proiecte Europene a C. N. „Nicu Gane” Fălticeni