ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a primit pe raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro întrebări referitoare la situația dintr-o mănăstire nenominalizată: „Aș avea curiozitatea să înțeleg cu ce au ajutat toate aceste plecări, nu ale starețului, ci împreună cu maica?
Mănăstirea cu ce ne ajută pe noi, cei din comunitate, o mănăstire care stă închisă toată săptămâna?
Dacă ați putea să ne lămuriți gradul de rudenie dintre maică și unul dintre părinți și, nu în ultimul rând, este permis ca maica să stea în altar pe timpul slujbei?”
ÎPS Calinic prezintă răspunsul starețului mănăstirii, din care spicuim: “În demersurile noastre de a putea funcționa într-un mediu nu foarte propice dezvoltării mănăstirii, deplasările pe care le facem, fie personal, fie împreună cu maica și cu ierom. au drept scop principal obținerea unor surse de finanțare pentru a continua activitatea liturgico-duhovnicească.
Toate drumurile pe care le-am făcut, fie personal, fie împreună cu obștea, au și un scop secundar, și anume realizarea unor diferite contacte prin diferite medii care să ne poată ajuta și pe viitor.
În urma unor astfel de întâlniri, s-au legat relații duhovnicești și de curtoazie care au ajutat mănăstirea în ultimele luni extrem de mult.
În fiecare săptămână slujbele se oficiază conform programului pe care îl afișăm de fiecare dată pe pagina oficiala de Facebook și care este cunoscut de Înaltpreasfinția Voastră.
Absența mașinii de care mănăstirea se folosește nu presupune în mod obligatoriu și lipsa cultului divin public din cadrul mănăstirii.
Orice închinător care a dorit să viziteze mănăstirea noastră a fost dintotdeauna bine primit, dar lipsa personalului monahal duce la o neputință a mănăstirii de a fi lăsată în permanență deschisă celor care vin să o viziteze, fie ei chiar și localnici.
Cât privește interogația dacă este permis ca maica să stea în altar pe timpul slujbei, amintim atât realități duhovnicești, cât și paradigme reale contemporane.
În relația duhovnicească, monahul (fie el de sex masculin, fie feminin) este considerat un înger în trup: nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în trup”.
TEODOR PUȘCAȘU
corect răspunsul!!!
maica in altar?
nuciodata!
sunt anume rugăciuni ce se fac,iar maicile călugărite care pot sa stea in altar.Atunci de ce sunt Mănăstiri de maici
ba da
E de ras sau de plans..? Cam toata lumea stie ca prin manastiri e plin de tot felul de ticalosi si desfaranati.Asa a fost dintodeuna..Cititi pe Vali Voiculescu vorbind despre viata din manastiri..Futaiuri la greu,betii,petreceri..
Ce daca da si staretul la “sfabta gaura” a maicii, e pacat ? E pacat sa ii acuzi ca isi duc viata normala, omeneasca?
Calugaria e o prostie, atat timp cat exista oameni , care-si inchipuie ca un calugar sau o calugarita pot trai toata viata , fara a avea relatii sexuale.