Mâine, 28 noiembrie 2022, de Ziua Bucovinei, oficialitățile sucevene nu se plictisesc, având în vedere festivitățile pe care le-au programat.
În Sala Unirii din curtea interioară a Palatului Administrativ Suceava (singura, de altfel, funcțională, după incendiul din martie anul trecut) va avea loc o ședință solemnă, prilej pentru președintele CJ Gheorghe Flutur să înmâneze diplome de Cetățean de Onoare medicilor Monica Terteliu-Băițan și Roxana Filip, conf.univ.dr. Andrei Lobliuc și sportivilor Geanina Beleagă, Sergiu Bejan, Andrei Cîmpan, Ionela Cozmiuc, Maria Rusu și Maria Tivodariu.
Politrucii suceveni vor ieși apoi să depună jerbe de flori la bustul lui Iancu Flondor, din apropierea Palatului Administrativ și vor dezveli bustul generalului Iacob Zadik (1867-1970), cel care a comandat trupele române care au intrat în Bucovina după unirea cu România, în 1918.
Bustul din bronz a costat 150.000 de lei, la fel ca bustul lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat în apropiere.
După ce vor evoca personalitatea generalului, actualii șefi suceveni vor participa la (re)inaugurarea Turnului Unirii de la Biserica Nașterea Maicii Domnului.
Lucrările la turnul respectiv au fost încheiate în 2020, în iunie acel an făcându-se inaugurarea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Conferința de la Trianon, care a recunoscut România reîntregită.
“Cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să-l finalizăm în doi ani și să-l inaugurăm pe 4 iunie, când a fost semnat Tratatul de la Trianon – un pas uriaș pentru recunoașterea României Întregite. Inaugurarea oficială și sfințirea monumentului Marii Uniri vor avea loc ulterior, atunci când condițiile de siguranță sanitară o vor permite”, spunea atunci preotul paroh Viorel Vârlan, iar primarul Ion Lungu completa: „Noi am vrut să facem un monument al Unirii în oraș, am făcut un concurs de proiecte, nu a ieșit ce trebuia și, ca atare, am decis să facem acest Turn al Unirii. Iată că și astăzi marcăm un centenar – 100 de ani de la Conferința de la Trianon, când s-a consfințit Marele Act al Unirii. Este o zi foarte importantă, este cel mai măreț act înfăptuit al poporului român. De aceea noi am ridicat acest turn pentru generațiile care vin, să vadă că am sărbătorit și noi așa cum se cuvine centenarul”.
Turnul Unirii are o înălțime de 24 de metri și trei fațete, care reprezintă, în opinia arhitectului Doru Olaș, atât Sfânta Treime, cât și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească.