În ultima perioadă, arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților este solicitat să răspundă tot mai multor critici referitoare la “dragostea de arginți” manifestată de unii preoți.
Un localnic îi scrie pe adresa de email raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro: „Am avut un sentiment de bucurie când am citit despre fixarea unei taxe unice pentru oficierea slujbei de înmormântare.
Oamenii își duc zilele de pe o zi pe alta, Sfânta Biserică e mai mereu goală, deoarece nu au posibilitatea de a plăti nici măcar 10 lei pentru un pomelnic.
Mai nou, o mână de oameni încearcă să ridice un prăznicar, merg prin sat, adună bani, totul bine și frumos, inițiativa este lăudabilă, doar că din această ecuație lipsește preotul, dânsul nu se implică.
Biserica are și câteva hectare de teren, care se arendează. Când i s-a solicitat să acorde și preotul o parte din subvenția pe care o primește pe cele 10 hectare de teren, precum și din arenda pentru anul 2022, nu a dorit să o facă. Din aceste terenuri și-a însușit, pe persoană fizică, în urma unor schimburi cât se poate de suspicioase, 0,75 hectare teren arabil, cu ieșire la drumul județean.
Preotul a spus că va contribui și el cu o sumă în schimbul lemnelor de care are parte Biserica an de an. Lemne pe care, ani la rând, domnia sa le-a adăpostit în magazia personală, iar enoriașii, atâția câți mai merg la Sfânta Biserica zgribulesc de frig.
Plătim anual cotizația către biserică câte 50 de lei, iar când vine cu vestirea marilor sărbători este recompensat cu câte 10-20 de lei. Pomenirea morților se face, pe cimitir, de două ori pe an, când din nou încasează cel puțin câte 10 lei de mormânt.
Pictura a fost refăcută, pe cheltuiala enoriașilor, când a fost achiziționat 3,5 mc. material lemnos pentru schele, după care a fost depozitat în podul prăznicarului, de unde s-a evaporat. Nimeni nu știe nimic și nu face nimic.
În mai multe rânduri, preotul a declarat că „este sătul până peste cap” și „că îi este greață” de enoriași. Atunci de ce nu lasă pe altul? Preotul trebuie să fie alături de enoriașii săi și nu împotriva lor”.
În fața acestui val de critici justificate, răspunsul lui ÎPS Calinic este scurt: “Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă către sectorul de resort pentru verificarea celor semnalate”.
Rămâne de văzut dacă arhepiscopul va permite publicarea rezultatelor verificărilor, astfel încât toți credincioșii interesați să le afle.
Ar fi, în orice caz, un exemplu de transparență, lăsând la o parte alte schimbări…