Faianța este unul dintre cele mai frecvent folosite materiale la finisarea pereților din baie, bucătărie, hol și nu numai. Este rezistentă, ușor de pus în operă, simplu de întreținut și o găsești disponibilă într-o gamă variată de modele, texturi și culori. Dacă te întrebi care sunt principalele etape de montare ale plăcilor de faianță, în rândurile de mai jos regăsești o scurtă descriere a pașilor pe care trebuie să-i urmezi pentru aplicarea acestora, precum și câteva sfaturi care te vor ajuta să relizezi o lucrare temeinică și rezistentă.
Etape de montare ale plăcilor de faianță
- Măsoară perimetrul pe care urmează să-l plachezi
Poți afla suprafața de acoperire prin înmulțirea lungimii camerei cu lățimea acesteia. De exemplu, dacă aceasta are 6 metri lungime și 3 lățime, atunci ai nevoie de 18 m2 de faianță. După care, dintr-o mulțime de modele variate de faianță, trebuie să alegi-ți alegi produsul favorit, apoi să calculezi care este cantitatea necesară de plăci pe care trebuie să o achiziționezi. În acest scop, poți urma pașii de mai jos:
- află suprafața ocupată de o singură placă, aplicând formula placă = lungime x lățime/10.000;
- află numărul total de plăci luând în calcul suprafața de placat / suprafața ocupată de o placă.
Mai simplu, dacă ai faianța de 25 x 40, atunci suprafața ocupată de o singură placă este de 0,1 m2, iar numărul total de plăci pentru o baie de 18 m2, spre exemplu, este de 180 de plăci.
- Pregătește stratul suport
Pentru a spori rezistența și aderența adezivului pentru plăci ceramice este necesar ca stratul suport să fie neted, stabil, uscat și curat. Dacă există denivelări la suprafața pereților, le poți nivela cu un șmirghel, iar dacă sunt găuri, umple-le cu tencuială. De asemenea, verifică și planeitatea pereților cu ajutorul unei nivele.
Sfat! Poți lua în considerare aplicarea unui grund pentru zidărie pentru a reduce porozitatea pereților înainte de a întinde adezivul pentru faianță. În acest fel, plăcile se fixează mai bine pe suprafața de bază.
- Prepară și aplică adezivul
Atunci când alegi adezivul, ia în considerare următoarele criterii:
- tipul faianței: gradul lor de absorbție, materialul din care sunt realizate, glazurate sau porțelanate etc.;
- suprafața suport: gips-carton, ciment etc.;
- locul placării: interior, exterior.
De exemplu, pentru baie poți folosi un tip de adeziv C2 (îmbunătățit cu caracteristici suplimentare). Pentru mai multe sfaturi și recomandări, întreabă un consultant din magazin!
Apoi, este timpul să prepari adezivul conform instrucțiunilor producătorului. Te poți ajuta de o mistrie zimțată pentru a întinde uniform adezivul pe stratul suport.
Sfat! Aplică adezivul treptat, echivalentul a 2-3 plăci, pentru a nu pierde din priza acestuia. De asemenea, dacă faianța aleasă are lățimea mai mare de 30 cm, aplică un strat de adeziv și pe spatele fiecărei plăci.
- Montează plăcile
La capitolul montare faianță, este recomandat să începi aplicarea acesteia dintr-un colț al camerei. Fixezi plăcile din aproape în aproape, după ce intercalezi de fiecare dată un distanțier între margini. Ca să te asiguri că faianța este ancorată în adeziv, lovește-o ușor cu un ciocan de cauciuc.
Sfat! Dacă trebuie să tai câteva plăci pentru a de potrivi în anumite zone, cum ar fi în jurul țevilor, trasează cu un creion liniile directoare, apoi taie faianța cu tăietorul special.
- Aplică chitul de rosturi
În final, după ce ai șters cu un burete plăcile de faianță și le-ai lăsat cel puțin 24 de ore să se fixeze, urmează să chituiești rosturile dintre plăci. Umple rosturile cu mișcări transversale, iar surplusul de produs apărut pe parcurs îl ștergi cu o racletă sau un burete umed.
Sfat! Dacă ai montat faianță în baie, la trecerea dintre plăci și obiectele sanitare folosește un silicon sanitar pentru a etanșa rosturile.
În concluzie, dacă vrei să-ți montezi singur faianța în locuință, acest procedeu poate fi realizat cu puțină îndemânare, răbdare, atenție și, mai ales, cu ajutorul ustensilelor și materialelor necesare. Informează-le în legătură cu modelele de faianță disponibile pe piață și discută cu un specialist pentru mai multe recomandări de punere în operă ale acesteia!