Medicul Mircea-Dinu Bordiniuc, specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este primul angajat al spitalului care își asumă public o opinie despre cazul șefei secției de Oncologie, Anca Ababneh Dumitrovici, arestată pentru pentru luare de mită: “Consider că este un medic bine pregătit și un om care are empatie față de semenii săi”.
Medicul Bordiniuc este de părere că șefa Secției de Oncologie este supusă unui linșaj mediatic și crede că “este nepotrivit ca cineva să se pronunțe asupra vinovăției unei persoane înaintea juriștilor”.
Interesantă este opinia medicului despre sumele vehiculate primite de la pacienți: “Se lasă mai mult la o masă în oraș ca bacșiș”.
Prezentăm mai jos textul postat de medicul Mircea-Dinu Bordiniuc pe o rețea de socializare:
“M-am gândit dacă este oportun să scriu ceva în aceste momente și cred că este necesar să îmi susțin colega, doctor Anca Ababneh Dumitrovici care trece în aceste momente printr-o experiență extrem de neplăcută. Acest mesaj de susținere este făcut în nume personal și nu reprezintă punctul de vedere al Spitalului Judetean Suceava.
Totuși cred că este necesar ca anumite lucruri să fie spuse, acum când toată presa din Suceava și nu numai pornește un linșaj mediatic la adresa sa.
O cunosc pe doamna doctor de când lucrez la Suceava, din 2020. Consider că este un medic bine pregătit și un om care are empatie față de semenii săi. Este drept că percepția mea este influențată de un raport de colegialitate. Sunt chirurg plastician și colaborez cu oncologii pentru tratarea cancerelor de piele de exemplu. O respect pe doamna doctor la fel cum respect și ceilalți medici oncologi cu care colaborez, dr Oana Ponea, dr Adela Calancea, dr Dana Semen, dr Silvia Ginghina, dr Tintila, dr Motan, precum și alți oncologi din alte spitale.
Nu pot ști în mod direct cum este doamna doctor, sau altă colegă, în raport cu pacienții săi, dar pot ști în mod indirect prin discutiile cu pacienții pe care îi tratează. Pacienții pe care eu i-am avut și care au fost tratați de doamna dr Anca Ababneh Dumitrovici i-au apreciat comportamentul și profesionalismul. Acestea fiind spuse consider că este nepotrivit ca cineva să se pronunțe asupra vinovăției unei persoane înaintea juriștilor.
Văd că o gramada de persoane se grăbesc să acuze și sa arunce cu piatra. Mie unuia nu îmi vine să cred că doamna doctor a pretins ceva de la pacienții săi. Sunt medic și știu că uneori unii pacienții doresc să își exprime recunoștința față de persoana care îi tratează, lucru care în multe culturi este legal și etic, în trecut chiar și în România a fost privit ca ceva normal. Nu cred mulți medici solicită ca pacienții sa aducă “miere, bomboane, brânză, cașcaval”. De altfel ar trebui ca și acei pacienți să intre sub incidența legii pentru dare de mită. Unde tragem linia? Un buchet de flori adus unei doamne doctor poate fi considerat mită? Cât despre sumele vehiculate, cred că se lasă mai mult la o masă în oraș ca bacșiș.
Sunt însă și colegi medici care fac lucruri greșite, care condiționează actul medical, care primesc sume de mii de euro, totuși nu văd aparatură de supraveghere în toate cabinetele medicale.
EDITARE NR. 1:
cum să dispui arest preventiv 30 de zile? E risc să mai primească vreun borcănel de miere dacă e cercetata în stare de libertate?!?”.
El a detaliat în mesaj condițiile și cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive pentru a arăta că nu se justifica măsura privativă de libertate pe parcursul anchetei.
SERGIU JIPA
Stimate domnule doctor,
Nu va cunosc nici pe dvs și nici pe doamna doctor și sper sa nu am nevoie de serviciile pe care le prestati.
Ați puncti f corect situația .Ce ma revolta,este faptul ca f mulți dintre cei care comentează, nu cunosc situația reala și în plus se exprima de parca nu au trecut de școală primara.
De cele ma multe , nici nu citesc articolul pina la capăt.Toti au devenit experți în orice domeniu.
Sincer,nu as lua în seama toate mizeriile postate de multi analfabeți.
Mult succes în tot ce faceți.
Din păcate realitatea este alta decât cea transmisa de domnul doctor în acest articol, vis-a-vis de persoana învinuită și arestata. Personal nu ii pot spune nici doctor și nici doamna. O persoana draga mie a fost pacienta acestei individe timp de 2 ani, perioada in care nu s-au ocupat absolut deloc de pacient, nu i-a prescris medicamentație, nu l-a ținut sub observație, nimic. Boala a recidivat și s-a extins, probabil o consecință a faptului că nu a fost monitorizat, deși disponibilitatea pacientului și a celor apropiați a existat mereu. Ulterior mi-am dat seama că individa nu a făcut nimic pentru pacient pentru că nu i-am dat șpagă, lucru pe care i l-am transmis personal într-o convorbire telefonică și ulterior într-un mesaj că urmare a faptului că a fost deranjată de mine și m-a sunat
cu un tupeu fantastic, efectiv să mă certe atunci când, disperat ii ceream soluții, pași pe care urma sa ii facem ca urmare a recidivei. Nicio empatie fata de pacient, rece, distanta, o jigodie pe care nu o voi ierta toată viața. Ulterior pacientul dumneaei, bolnav, in etate, se tratează la 300 de km distanta, fiind nevoit să facă aceste drumuri lunar, tocmai pentru că la Suceava personalul medical ( de la oncologie ) își bate joc de pacienți și a găsit oameni adevărați, doctori profesioniști în altă parte. Așa că nu îi mai tineti partea acestei individe, credeți și oamenii simpli, oamenii bolnavi, disperați să găsească ajutor din partea celor care sunt acolo sa ii ajute.
Și încă ceva stimabile domn doctor. Te vad și pe dumneata tânăr, sper că și dornic de a face bine semenilor, pentru că asta e motivul pentru care bănuiesc că te-ai făcut medic. Oamenii nu vin la medici că așa le place lor, vin că au probleme. Și atunci daca găsesc niste fețe îmbufnate, pline de ele, plictisite care țipă, ridica vocea, te tutuie si îți spun “bre”, incep sa scoată și ei ce pot din buzunar crezând că așa persoana in alb își va schimba atitudinea față de ei. Cam asta e practica la Suceava în majoritatea cazurilor. La alte spitale treaba sta exact invers, medici empatizeaza cu pacienții, sunt amabili, calmi, își fac treaba cu profesionalism și atunci pacientul daca aduce un buchet de flori îl aduce cu drag, din inima pentru că a fost tratat cu respect, a fost îndrumat, a fost înțeles, etc. Nu mai puneți presiune pe pacient prin atitudinea voastră ca sa primiti ceva, faceti-va treabă pentru care sunteți plătiți și atât. Iar când luați bani de la niște amărâți, ganditi-va că amărâții aia nu au ce pune pe masa, sunt vai de sufletul lor, nu câștigă într-un an ( alții nici în cinci ) salariul vostru pe o luna ( normal dealtfel sa fiți bine plătiți ). Știu persoane care și-au vândut vaca care îi hrănea că sa dea șpagă sa fie operat de inima că altfel murea.
Sa punem ca dl doctor isi duce copiii la gradinita privata, achita o suma pentru serviciile prestate, dar atentie, atentie, ma repet atentie, doar pentru domnii doftori care au facut facultatea ”la cu taxa”, la sfarsit de saptamana educatoarea ii pretinde cate un borcan de miere si cascaval, acesta spune afuscat, AM PLATIT SERVICIILE . La fel si in cazul pacientilor, acestia platesc CASS din salariu, CASS din impozitul pe dividende, CASS din impozitele pe chirii, asa ca sictir grasane. Doctorii de 9 si 10 sunt plecati din tara, pana si o banala operatie de apendicita va fi o problema pentru voi, dupa pensionarea generatiilor de 50 si 60 de ani, va fi vai si amar de capul nostru.
Si ii mai dau un exemplu stimabilului doftor de la cu taxa, cum ar fi daca un profesor, procuror, taran, aviator ar comenta in diverse moduri serviciile prestate de dvs., eu zic ca este cuminte si cuviincios sa nu va pronuntati asupra unui dosar pe care nu l-ati citit, este vorba de un dosar ce se afla in faza de cercetare penala ( la camera preliminara).
Ce mi se pare iarasi o prostie, sa le pui catusele pacientilor pentru luare de mita, dupa cum cere domnul doftor, mai nene, oamenii acestia mai au cateva luni de trait, cum sa faci asa ceva, cum sa ceri mita oamenilor care nu stiu daca vor mai apuca inca o noua zi, sau poate nu ceri, dar esti mult mai amabila/amabil cu cei care dau, iar pacientul care nu are de unde, vede diferenta, adica nu este bagat in seama.