Work from home sau muncă de acasă a devenit din ce în ce mai populară pe parcursul ultimilor ani. Un concept care implică avantaje și dezavantaje (atât pentru angajat cât și angajator), însă îți oferă posibilitatea de a lucra din confortul propriei locuințe.
Cum faci să îți menții un nivel optim de productivitate, dar și un echilibru în viață personală?
Cum poți să le împaci pe cele două – muncă și timpul tău personal, atunci când ți-ai mutat biroul acasă?
Ți-am pregătit câteva sfaturi utile pentru a evita burnout-ul și pentru a-ți menține echilibrul în ceea ce privește odihna ta
Indiferent de drumul sau jobul remote pe care-l ai, principalul avantaj este că ai la dispoziție o flexibilitate mai mare și poți lua pauză oricând.
- descoperă ce hobby-uri îți aduc fericire, liniște și calm
- controlul este în mâinile tale
De aceea este important să ai o agenda echilibrată cu task-urile pe care le ai de îndeplinit zilnic. Dacă îți impui reguli asupra felului în care lucrezi și reușești să te disciplinezi cu tact și rapiditate, vei reuși să-ți modelezi creierul și gândirea.
Vei ajunge să mănânci corect, să dormi corect și să fii conștient că întreagă responsabilitate legată de muncă și viața ta, îți aparține.
- fii motivat și productiv
Probabil știi cam de câte ore de somn ai nevoie, de aceea îți recomandăm să nu folosești alarmă dimineață. Un somn bun și calitativ îți va aduce beneficii pentru sănătatea și starea ta generală.
E important că salteaua să fie de calitate pentru a evita oboseală, iritabilitatea, dar și durerile de spate. Poate că ai deja saltele 120×200 în care te poți relaxa și să tragi un pui de somn revigorant.
- folosește dormitorul doar pentru dormit sau relaxare
Atunci când ai nevoie de o pauză, cel mai bine este să mergi în altă camera sau ieși la o scurtă plimbare. Dormitorul va rămâne acel spațiu destinat deconectării și somnului. Indiferent de mărimea patului pe care-l ai (saltea de pat 140/200 sau saltea 160×200), să ai în vedere starea saltelei, pentru că vârstă acesteia îți afectează în mod direct calitatea somnului.
- pauze de deconectare
Pentru sănătatea ta fizică și psihică, mănâncă la ore regulate, ascultă-ți muzică preferată și fă mișcare. Pauzele scurte sau mici, te vor ajută la detașare și încărcarea bateriilor cu idei noi.
Pentru că atunci când vine vorba de un somn confortabil, nu există cale de negocieri și pentru că între somn și randamentul pe care-l avem la locul de muncă există o strânsă legătură, îți recomandăm să aplici sfaturile de mai sus.
Muncă de acasă, rutină și igienă somnului pot fi în echilibru, chiar și atunci când lucrezi din confortul casei tale.