Azi, la sediul Prefecturii Suceava a avut loc o ședință de lucru între prefectul liberal Alexandru Moldovan și Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, discuțiile vizând stadiul implementării campaniei naţionale de împădurire prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la nivelul județului.
Această măsură constituie un sprijin pentru investiţiile în noi suprafeţe ocupate de păduri, fiind vizate terenurile degradate, terenurile agricole slab productive, pajiștile și pășunile cu o valoare ecologică scăzută.
În cadrul acestei măsuri sunt eligibile următoarele cheltuieli: elaborarea proiectului de împădurire, realizarea împrejmuirii suprafețelor împădurite (dacă este cazul), împădurirea propriu-zisă (înființarea plantației), lucrările necesare de efectuat până la constituirea stării de masiv.
Alte beneficii conexe de care vor beneficia cei care aplică și implementează măsurile acestei campanii sunt taxa de sechestrare a carbonului, în cuantum de 456 euro/an/ha. timp de 20 de ani și pierderea de venit agricol în cuantum de 190 euro/an/ha. timp de 12 ani de la înființarea plantației.
Sesiunea de depunere a solicitărilor s-a deschis pe 25 noiembrie 2022, valoarea alocată fiind de 500 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.
“Până la această dată s-au înscris pe platfoma PGI 151 solicitanți, dintre care 123 persoane fizice, 14 persoane juridice, 13 UAT-uri și o unitate de cult.
Au fost depuse 88 de amplasamente pentru verificarea eligibilității, din care acceptate 41, în curs de verificare 6 și 41 respinse.
Motivul principal al respingerii îl constituie suprapunerea respectivelor amplasamente peste blocuri fizice APIA constituite în pășuni cu înaltă valoare ecologică, suprafețe neincluse în categoria celor eligibile”, a transmis Prefectura Suceava.
În județul Suceava au fost depuse solicitări pentru 105 hectare, din care 10 persoane Fizice (17,11 hectare) și 4 persoane juridice (87,54 hectare), din care municipiul Câmpulung Moldovenesc 59,4 hectare.
DAN PASCARU