În urma evaluărilor făcute la Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene, mai multe obiective din județul Suceava au fost incluse în Rutele Cultural – Turistice ce vor permite finanțarea restaurării și promovării prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Pentru finanțare în vederea restaurării, pe Ruta Mănăstirilor au fost incluse Mănăstirea Humorului și Mănăstirea Râșca, ce se alătură mânăstirilor Slatina și Arbore.
În cadrul Rutei Bisericilor de Lemn a fost inclusă Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Mănăstioara (comuna Udești), pe listă aflându-se, ca urmare a evaluărilor anterioare, Ansamblul bisericii Sf. Nicolae din Colacu și Biserica de lemn Sf. Dumitru din Botoșana.
Pe Ruta Satelor cu arhitectură tradițională, în vederea restaurării a fost inclus obiectivul “Gospodării cu arhitectură tradițională din Straja”, în listă aflându-se încă două obiective, în Brodina și Ciocănești.
De asemenea, în vederea promovării, în listă au mai fost introduse pe Ruta bisericilor de lemn Biserica de lemn Sf. Mercurie și Sf. Ecaterina Rădășeni și Biserica de lemn Intrarea Maicii Domnului în Biserică din Mănăstioara (Udești).
“Județul Suceava are un număr important de obiective admise care îndeplinesc criteriile necesare includeri în cadrul Rutei Mănăstirilor, în vederea promovării: mănăstirile Putna, Humor, Arbore, Slatina, Râșca, Solca și Teodoreni, selectate în apelul 2.
Tot pentru promovare în cadrul Traseului gastronomiei tradiționale românești au fost incluse obiectivele „Produse gastronomice tradiționale din Ținutul Huțulilor – Fundu Moldovei, Moldova Sulița și Câmpulung Moldovenesc”.
Rutele cultural – turistice menționate sunt incluse în programul ROMÂNIA ATRACTIVĂ, care urmează a fi finanțat prin PNRR.
Bugetul total al programului este de 49,91 milioane de euro”, a menționat vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.