Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, au desfășurat în acest week-end, o operațiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, fiind identificată o linie de fabricare clandestină a țigaretelor contrafăcute, dar și un autotren, încărcat cu peste 2.200.000 de țigarete de contrabandă, în valoare totală de peste 500.000 de euro.
În perioada 17 – 18 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au organizat și efectuat, în municipiul Fălticeni, o acțiune, care a avut ca scop verificarea respectării legislației specifice de către entitățile economice care depozitează și comercializează bunuri de consum și care furnizează servicii publicului.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unității de parchet competente și cu sprijinul autorităților și entităților cu atribuții în domeniu, vor desfășura activități de cercetare penală complexe, pentru stabilirea și probarea întregii activități infracționale și individualizarea participației penale a tuturor persoanelor implicate.
Fabrică într-o hală din Fălticeni
La una dintre locațiile verificate, într-o hală, a fost identificată o instalație formată din mai multe ansamble și subansamble prevăzute cu sisteme de acționare electro-mecanice și cu benzi transportoare, având centru comun de comandă, la care erau atașate diferite role de consumabile, specifice ambalajelor de țigarete.
Astfel, polițiștii au descoperit și indisponibilizat role cu folie de staniol, pentru ambalarea țigaretelor în interiorul pachetelor, folie transparentă pentru ambalarea individuală a pachetelor de țigarete, folie transparentă pentru ambalarea cartușelor de țigarete și fir de siguranță pentru îndepărtarea foliei transparente la desfacerea pachetelor.
Având în vedere elementele tehnice care relevau indicii temeinice cu privire la faptul că polițiștii au descoperit o fabrică clandestină de țigarete, deținută și utilizată în afara antrepozitului fiscal, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de producere de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, și a infracțiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita prevăzută de lege.
În urma cercetării la fața locului, a reieșit faptul că polițiștii de investigare a criminalității economice descoperiseră o linie completă de producere, ambalare și împachetare a țigaretelor.
După inscripțiile identificate, instalația ar fi fost produsă, cel mai probabil, de un furnizor extern, în scopul contrafacerii de țigarete.
Linia de țigarete a fost indisponibilizată, urmând să fie expertizată cu privire la starea tehnică, capacitatea de producție, precum și pentru a se stabili când și pentru cât timp ar fi fost folosită.
Autotren încărcat cu grinzi metalice în care erau băgate țigările de contrabandă
De asemenea, în urma activităților de cercetare la fața locului, în curtea imobilului în care a fost descoperită fabrica de țigarete, a mai fost identificat un autotren cu semiremorcă acoperită cu prelată, aflat parcat, în apropierea halei.
Întrucât a rezultat suspiciunea rezonabilă că în semiremorca autotrenului s-ar fi putut afla depozitate materii prime, ambalaje sau alte consumabile destinate producției ilicite de țigarete, polițiștii au efectuat verificări specifice, stabilind că semiremorca figura ca fiind încărcată cu grinzi și profile metalice.
Din cercetări a rezultat că încărcătura din semiremorcă, respectiv cele doua blocuri a câte 27 de grinzi metalice fiecare, raportat la grosimea exterioară a profilelor tip H (IPE) și a lungimii acestora (12m), în mod normal ar fi depășit cu mult greutatea maximă care putea fi transportată în acea semiremorcă și ar fi avut efecte vizibile exterioare asupra roților și a șasiului semiremorcii.
Astfel, polițiștii au efectuat o percheziție a autotrenului, constatând că unele dintre capetele grinzilor erau prevăzute cu șuruburi atipice și erau proaspăt vopsite, iar grinzile din interior produceau la atingere un sunet specific unui capac fără susținere mecanică din interior.
În urma îndepărtării mecanice a șuruburilor și a capetelor grinzilor interioare, polițiștii au descoperit faptul că cele două blocuri de grinzi, aveau în interior compartimente special create pentru disimularea țigaretelor de contrabandă, care se întindeau pe întreaga lor lungime.
Totodată, polițiștii au constatat că în interiorul compartimentelor se aflau baxuri de țigarete de proveniență extracomunitară, cantitatea totală rezultată în urma inventarierii ulterioare fiind de peste 2.200.000 de țigarete, fără banderole fiscale aplicate.
Valoarea totală a liniei de fabricație confiscată, a autotrenului utilizat la transportul țigaretelor și a celor peste 110.000 de pachete de țigări identificate este de peste 500.000 de euro.
Astfel, în cauză urmează a fi extinsă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, în formă agravată, țigaretele de proveniență extracomunitară și autotrenul fiind indisponibilizate.
Cercetările sunt continuate, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a persoanelor bănuite.
SORIN NICA