Din ce în ce mai mulți români se confruntă cu relații interumane extrem de problematice. Vorba calmă și limbajul rațional se pare că nu sunt întotdeauna suficiente pentru a evita conflictele, mai ales violența domestică. Cum îți poți ține viața departe de orice pericol dacă te afli în această situație? Ceri un ordin de protecție!
Dacă ești în Suceava și ești victima efectivă sau potențială a violenței domestice, să știi că legea românească poate să te apere prin obținerea unui ordin de protecție. Un avocat Suceava îți poate fi de ajutor. Haide să vedem cum te ajută un ordin de protecție, cum îl obții și ce alte detalii trebuie să cunoști.
Ce este un ordin de protecție?
Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice este cadrul care reglementează modul în care se poate cere și obține ordinul de protecție. Violența domestică este definită ca fiind orice tip de inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care are loc în mediul familial sau domestic, indiferent de situația în care agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Cum obții un ordin de protecție?
Dacă există amenințări imediate din partea unui membru al familiei, ai tot dreptul să obții un ordin de protecție provizoriu. Totuși, îl primești doar în cazul în care îndeplinești anumite condiții, condiții despre care îți poate vorbi și un avocat din Suceava.
În principal este vorba despre următoarele situații:
- cazurile în care există un trecut de violență între membrii familiei;
- existența unei autosesizări sau a unei sesizări cu privire la violență domestică;
- existența unul risc vizibil la adresa libertății, sănătății sau vieții unei persoane din familia în cauză;
- se completează un formular de evaluare a riscului care constată necesitatea ordinului de protecție.
Un ordin de protecție inițial, provizoriu, este valabil pentru 5 zile. În acest timp este confirmat de un procuror. Dacă îndeplinește toate prevederile legale, va fi emis un ordin de protecție definitiv. Ai nevoie de mai multe informații în acest sens?
Atenție! Poți renunța oricând la ordinul de protecție provizoriu, însă nu este neapărat recomandat să faci acest lucru! De ce? Tu poți solicita anularea ordinului de protecție atunci când consideri că nu te mai afli în pericol, însă poate fi destul de riscant. Cel mai bine atunci când vrei să anulezi un ordin de protecție provizoriu este să discuți cu un avocat.
Ce se întâmplă cu agresorul atunci când obții un ordin de protecție?
Există o serie de măsuri pe care legea românească le ia împotriva agresorului tău. În rândurile ce urmează îți vor fi prezentate cele mai importante dintre ele:
- evacuarea temporară din locuința comună. Acest lucru este valabil și în situația în care agresorul este titularul dreptului de proprietate;
- impunerea unei distanțe minime pe care agresorul trebuie să o păstreze față de victimă, față de reședința și de membrii familiei, dar și de locul la care aceștia învață sau muncesc;
- obligarea agresorului de a preda poliției toate armele pe care le deține;
- obligarea agresorului de a purta asupra sa periodic un sistem electronic de supraveghere.
Cum obții ordin de protecție definitiv?
Dacă nu te simți deloc în siguranță în preajma persoanei despre care nu considerai vreodată că ar putea juca rolul agresorului, atunci există varianta unui ordin de protecție definitiv. Cum îl obții?
Un ordin de protecție definitiv se obține în urma unei proceduri complexe care se desfășoară în instanță. Pe tot parcursul său poți fi ajutat de un avocat din Suceava.
Un ordin de protecție definitiv are o valabilitate de 6 luni. După ce trec cele 6 luni, ai tot dreptul să soliciți emiterea unui nou ordin. Dacă ordinul de protecție nu este respectat, agresorul poate fi condamnat la închisoare între 1 și 12 luni.
Nu este în regulă pentru tine să treci cu vederea peste statutul de victimă ce ți-a fost atribuit. Ia cât mai curând atitudine, mai ales că găsești ajutor extrem de ușor în mediul online. Cere cu încredere mai multe detalii unui avocat din Suceava.