Un sătean din Moldovița îi solicită ajutorul arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților în legătură cu o serie de construcții care devin paragină.
“La biserica din Moldovița s-au realizat mai multe construcții cu ajutorul enoriașilor, dar, deși sunt finalizate de foarte mulți ani, atât biserica mică, cât și căminul de bătrâni zac nefolosite și se degradează.
Este foarte trist și jignitor faptul că persoanele decedate sunt depuse pe un holișor mai rău ca în sala de așteptare CFR, în timp ce atâtea construcții zac nefolosite, inclusiv o biserică la intrarea în Moldovița, care este într-o stare jalnică, iar cei responsabili își bat joc de morții care au contribuit financiar.
Sunt atâtea persoane cu nevoi sociale, iar clădirile acestea se degradează”, este oful localnicului.
ÎPS Calinic prezintă răspunsul inspectorului bisericesc care a analizat reclamația, răspuns care conține doar aspecte pozitive: „La Parohia Moldovița, într-un răstimp de aproximativ 30 de ani, au fost realizate lucrări de calitate superioară, cu multă trudă și cu mult bun gust.
Unele din aceste edificii necesită mai multe investiții pentru a deveni pe deplin funcționale, dar în niciun caz nu se degradează și nu „zac nefolosite”.
Potrivit tradiției locului, hramurile, parastasele, adunările obștești sunt organizate în spații generoase, special amenajate, în condiții salubre, credincioșii beneficiind de asigurarea unor servicii excelente în ceea ce privește asistența religioasă și partea de siguranță alimentară.
Căminul de bătrâni nu poate fi pus în funcțiune din cauza imposibilității îndeplinirii exigențelor impuse de legislația civilă în privința dotării clădirilor destinate asistenței și supravegherii celor vârstnici.
Clădirea cu pricina va căpăta o altă destinație, va servi drept casă de pelerini pentru credincioșii care vor tranzita localitatea, intrând în circuitul turistic al zonei.
Camera mortuară, catalogată ca fiind „un holișor mai rău decât sala de așteptare CFR”, este o încăpere îngrijită, pavată cu gresie, oferind un mediu propice pentru depunerea persoanelor decedate.
Din cercetarea efectuată la fața locului nu am putut sesiza în ce constă „bătaia de joc a celor responsabili” vizavi de respectul datorat „celor morți care au contribuit financiar”.
Biserica aflată la „intrarea în comuna Moldovița (care este într-o stare jalnică)” aparține comunității greco-catolice.
Într-o altă clădire este amenajat un spațiu foarte generos pentru un viitor muzeu al satului bucovinean, în care vor fi expuse obiecte tradiționale și bisericești specifice zonei”.