Preotul Cătălin Moroșan, în vârstă de 30 de ani și originar din Gura Humorului, a decedat, pe 1 martie, la Spitalul Județean Constanța, unde era internat din 27 ianuarie în stare gravă, după ce a înghițit o substanță toxică.
Dobrogealive scrie că, înainte cu doar 15 zile să intre în comă, el s-a retras din firma pe care o deținea în București, Megastil Sistem Line și a vândut-o cu 200 de lei, în condițiile în care ultima raportare a societății indica o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei și avea 21 de angajați.
Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, firma din domeniul construcțiilor a fost cumpărată de George Stanciu, din Teleorman.
Nici preotul Moroșan nu a fost primul proprietar al firmei – el a cumpărat-o, tot cu 200 de lei, în ianuarie 2021 de la Ionel Dinu din județul Giurgiu.
În cei trei ani de existență, firma și-a modificat numele de tot atâtea ori: Megastil Prest Cons – Megastil Autorent – Megastil Sistem Line, ultima dată cu domeniul principal de activitate lucrări de finisare.
În primul an, sub administrarea lui Moroșan, societatea a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu aproape 1.000 %, respectiv 3.883.872 lei.
Preotul decedat a fost și administrator al Centrului de Diagnostic si Tratament Recuperator Sf. Elena din Costinești, firmă despre care surse apropriate situației susțin că ar fi controlată de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Citește și ⤵
Cătălin Moroșan, un preot din Constanța originar din Gura Humorului, a fost internat la Spitalul Județean Constanța, pe data de 27 ianuarie 2023, după ce ar fi ingerat o substanță necunoscută. Din ianuarie era în comă profundă și a stat internat în Secția ATI.
Soția preotului nu știe ce s-a întâmplat, iar apropiaţi ai celor doi spun că preotul părea marcat de depresie după ce își pierduse recent, pe lângă postul de paroh al Bisericii Sf. Ștefan unde slujea și funcția de administrator a unui complex balnear deținut de Arhiepiscopia Tomisului.
Preotul Cătălin Moroșan a fost paroh vreme de doi ani la biserica Sfântul Ștefan din Constanța, însă în luna decembrie a anului trecut a fost înlocuit cu un alt preot.
Soția lui a scris, pe o rețea de socializare că “încercăm de trei zile să facem transferul la un spital de specialitate din București, dar ne luptăm cu morile de vânt, avem piedici la transfer.
Este dreptul meu și lupt pentru el, dar Spitalul Județean de Urgență Constanța nu mi-l oferă”.
La această postare a răspuns un medic al spitalului: “Este incalificabil gestul dumneavoastră de a face acuzații mincinoase, nefondate la adresa Spitalului Județean Constanța, în condițiile în care de mai bine de o săptămână, întregul corp medical a făcut eforturi susținute, continue și supra-omenești să-i salveze viața acestui om-părinte…
Mai mult, la încercările dvs. de a-l transfera în altă instituție din București, toți colegii au răspuns afirmativ și chiar la comanda dvs. și în prezența dvs. au acceptat și vorbit cu medicii din București, care înțelegând starea critică și f.f.f. gravă a pacientului, nu și-au dat acordul să îl primească în acele spitale.
Chiar și în aceste condiții, colegii din terapie intensivă, medicală, neurologie, neurochirurgie, hemodializă, imagistică se zbat secundă de secundă, din primul moment să-i salveze viața, în condițiile în care dvs. ați ascuns și modificat adevărul despre cronologia faptelor și apariția primelor semne clinice în cazul acestei “intoxicații cu substanța necunoscută”, lucru care ar fi fost poate f.f.f. util pentru a-i salva viața, dacă se cunoștea din primele ore etiologia comei în care se afla pacientul din momentul în care l-ați adus la spital.
Vă asigur că toți medicii din Spitalul Județean fac, în continuare, eforturi susținute să-i salveze viața părintelui, dându-și în orice secundă acordul ca pacientul să fie transportat în orice alt loc unde familia dorește, la cererea familiei, care trebuie să înțeleagă că starea gravă în care se află nu îi permite transportul în condiții de maximă siguranță”.
În dispută a intervenit și Arhiepiscopia Tomisului: “Arhiepiscopul Tomisului Teodosie nu are competențe medicale, motiv pentru care nu se poate pronunța în ce privește actul medical, Înaltpreasfinția sa având încredere că echipa de medici care se ocupă de preotul Cătălin Moroșan va demara protocolul transferului la un spital din Capitală, dacă acest lucru se va impune.
IPS Teodosie nu dorește să influențeze actul medical deoarece acest lucru ar însemna o încălcare a legii, întrucât și-ar depăși competențele.
Conform legislației în vigoare, transferul pacientului se poate face la solicitarea familiei, cu acordul spitalului în care este tratat și cu al unității medicale solicitate, prin proceduri reglementate de legislația națională în domeniul sănătății și doar atunci când transferul pacientului nu ar dăuna stării de sănătate a acestuia.
Orice altă interpretare este de natură să intre în coliziune cu legislația civilă, dar și penală”.