Ieri, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpații Paul – Alexandru Colibaba, de 20 de ani, din municipiul Rădăuți, Răzvan Ionuț Berezovschi, de 22 de ani, din comuna Dornești, Daniel Andrei Ieremiță, de 18 ani, din municipiul Rădăuți, Raluca Sofronie, de 22 de ani, din satul Măneuți, Beniamin Emanuel Bodnar, de 19 ani, din municipiul Rădăuți, și Nicolae Adrian Dumitrescu, de 22 de ani, din satul Bădeuți, în sarcina acestora fiind reținute comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație, în formă continuată, și trafic de droguri de mare risc.
Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost constituită de Paul – Alexandru Colibaba, elev în clasa a XII-a la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, care este consuderat și liderul grupării. Tânărul aproviziona rețeaua cu droguri și etnobotanice pe care le achiziționa de la diverși furnizori din municipiul Cluj – Napoca.
Marți, 21 martie 2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava – Serviciul Antidrog, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare, dintre care 25 în judeţul Suceava şi 2 în municipiul Cluj Napoca, într-un dosar vizând constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
”În perioada iunie 2022 – martie 2023, mai multe persoane din Rădăuţi au constituit un grup infracţional organizat specializat în traficul de droguri şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe cu efect psihoactiv, acestea comercializând substanţele consumatorilor, inclusiv minori, de pe raza municipiului şi a localităţilor limitrofe.
Membrii grupului infracţional au achiziţionat substanţele, destinate vânzării, atât din străinătate, cât şi de la persoane din municipiului Cluj Napoca”, a transmis DIICOT.
Procurorii au precizat că, pe parcursul cercetărilor, au fost făcute mai multe capturi de droguri de risc şi mare risc, precum şi de noi substanţe psihoactive, în cantitate totală de aproximativ 3,5 kilograme.
Membrii grupării au comercializat drogurile şi substanţele psihoactive cu sume cuprinse între 200 şi 250 de lei per gram.
Astfel, doar din capturile realizate, rezultă o sumă minimă de 700.000 de lei (aproximativ 140.000 de euro) pe care membrii grupării ar fi putut să o obţină din vânzarea de substanţe interzise.
SORIN NICA