Inspectorii antifraudă au confiscat un transport de haine militare care a ajuns la punctul de lucru din Fălticeni al companiei ieșene Motexco. Pantalonii tactici au fost achiziționați de la o firmă parteneră din Bulgaria și ar fi trebuit să ajungă la militarii francezi
Potrivit Biz.ro, furnizorul de echipamente militare Motexco SRL din Iași, care are un punct de lucru în municipiul Fălticeni, jud. Suceava, a făcut obiectul unor controale ale Direcției Regională Antifraudă Suceava. Neregulile au fost descoperite în luna februarie 2023, când Motexco a trecut prin Vama Giurgiu mai multe loturi de echipamente militare.
Compania ieșeană a achiziționat de la societatea bulgară Mak AD mai multe echipamente militare ce urmau să fie furnizate forțelor armate din cadrul Ministerului Apărării din Franța. Este vorba despre 11.052 de perechi de pantaloni F3 Zone Desertique-Sewing. Încărcarea a avut loc la Gabrovo, Bulgaria (20.01.2023), iar descărcarea la punctul de lucru din Fălticeni, ce aparține companiei Motexco.
În momentul verificărilor, inspectorii Adrian Nimițan și Gelu Gîrbăcea au constatat că echipamentele militare au fost introduse în țară prin intermediul a două transporturi: 10.166 de bucăți – primul transport (131.336 de euro), 886 de bucăți – al doilea transport (10.189 de euro). Pe data de 15.02.2023, firma a fost sancționată cu avertisment și cu măsura complementară de confiscare a contravalorii mărfurilor din al doilea transport, pe motiv că nu au fost declarate în sistemul RO e-Transport. Controlul a fost efectuat în contextul unei achiziții intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, moment în care a fost întocmit procesul-verbal DGAF nr. 0158686/15.02.2023. Contactat telefonic de reporterii Biz.ro, Ciprian Coman, administratorul societății Motexco, nu a comentat acțiunea inspectorilor de la Antifraudă.
Între timp, juriștii companiei au contestat, în instanță, procesul-verbal întocmit de Direcția Antifraudă. Recent, juriștii au explicat că echipamentele se aflau în două mijloace de transport din rațiuni logistice. Mai precis, a fost nevoie de suplimentarea cu țesături și accesorii, de aceea marfa nu a încăput într-un singur mijloc de transport.