Vicepreședinta Consiliului Național al IMM-urilor din România, suceveanca Liliana Agheorghicesei, a participat în data de 21 martie 2023, la Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului României, la dezbaterea pe propunerea legislativă privind acordarea de vouchere de vacanță și salariaților din sectorul privat, în cuantum de 1.450 lei/anual, deductibile din impozitul pe venit și/sau CAS.
Au fost prezenți inițiatorii acestei propuneri legislative- senatorii Eugen Țapu-Nazare, Radu Oprea, Lorand Turos, președintele ANAT- Dumitru Luca, patronate din turism, organizații patronale ale IMM-urilor, reprezentanți ai Guvernului, senatori și deputați, factori de decizie. În favoarea acestei propuneri legislative au semnat 140 parlamentari.
“În condițiile în care taxele pe salarii în România sunt cele mai mari din Europa (numai CAS-ul este 25% din 40,85% costuri fiscal/angajat, în timp ce în UE, taxarea muncii este 26-27%), acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat reduce povara fiscală pe muncă.
Voucherele de vacanță acordate angajaților din mediul privat vor avea ca efect eliminarea discrepanțelor de tratament între angajații de la stat și cei din economia reală, vor ajuta angajatorii privați să își motiveze mai bine angajații, avându-se în vedere lipsa acută de personal cu care se confruntă sectorul privat, angajatorii fiind nevoiți să importe forță de muncă din Asia, și din alte state.
Creșterea ponderii turismului în PIB, cu țintă de 10% din PIB, poate fi realizată și prin emiterea acestor vouchere de vacanță pentru sectorul privat”, ne-a declarat Liliana Agheorghicesei.
Vicepreședinta Consiliului Național al IMM-urilor din România consideră că această lege a voucherelor de vacanță acordate și angajaților privați va stimula creșterea numărului de turiști care se cazează în Bucovina. Se stimulează și investițiile în turism, se vor crea și noi locuri de muncă în zona noastră.
“Impactul înregistrat în industria turismului datorită pandemiei COVID-19 ar fi fost și mai mare în absența voucherelor de vacanță acordate salariaților din sectorul bugetar, iar datele statistice ar fi arătat un regres fără precedent al turismului românesc. Mulți angajați nu ar fi avut oportunitatea de a descoperi frumusețile Bucovinei și ale țării dacă nu ar fi beneficiat de aceste vouchere de vacanță. Prin acest proiect legislativ, și angajații din sectorul privat se vor putea bucura de vacanțe cu tichete suportate din bugetul de stat. Prin extinderea voucherelor de vacanță și în mediul privat, consecințele pozitive se vor reflecta atât în turism cât și în alte sectoare economice, pe orizontală- HoReCa, industria alimentară, transport, servicii, comerț, etc.
Avantajele acordării de vouchere de vacanță pentru mediul privat:
- Deși este o cheltuială la bugetul de stat, mediul privat consideră că este o investiție în IMM-uri. Circa jumătate din sumele alocate se întorc direct la buget, prin impozitele, taxele şi contribuţiile suplimentare generate în sarcina agenților economici privați,
- Va crește numărul de turiști interni,
- Va crește calitatea serviciilor turistice,
- Atragerea de noi investiții în turism, crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea comunităţilor locale,
- Fidelizarea forţei de muncă,
- Eliminarea afacerilor ”la negru” din turism, care dacă nu s-au licenţiat până acum, o vor face pentru a apela la acest program. Astfel, se vor genera noi venituri bugetare.
Dezbaterea de la Senat la care am participat și în calitate de agent economic din sectorul turism, a reliefat impactul pozitiv al acestui act normativ asupra angajaților și angajatorilor din sectorul privat, cu efect pozitiv și la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit. Efect care se va regăsi în economia și prosperitatea României”, a mai declarat Liliana Agheorghicesei, vicepreședinte Consiliul Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii din România.