Cei răutăcioși spuneau despre Fălticeni, pe vremuri, înainte să ne dezvoltăm așa tare de ne-am pricopsit cu o centură (dar doar de firme de partid hrănite cu jăratec de la bugetul local de spornicul paharnic n.r.), că dacă treci prin oraș cu mașina și clipești, riști să nu îți dai seama că ai fost în Florența României. La fel se spune și despre cărți. Ei bine, ieri s-au dărâmat câteva ticăloase ziceri și preziceri, la o lansare de carte. Da, ați citit bine, este vorba despre lansarea unui volum de poezie care a strâns în jur de 100 de persoane.
Cei pesimiști ar fi zis că are toate datele unui eșec: poezie într-un oraș despre care fălticenenii din Iași spun, cu scârbă și nostalgie, că este condus de Clanul Sportivilor și într-o sală aflată departe de centrul orașul.
Cei optimiști au știut de la bun început că va avea succes, în primul rând pentru că autoarea, poeta Cristina Bărăscu, este un om cu o energie deosebită, cu frământări de vers pe care Fălticeniul nu l-a văzut public și asumat de mulți ani, cu o dimensiune socială a slovei pe care o percepi atunci când citești ceea pare a se petrece în eul poetei, dar și în cel al fiecărui cititor. Căci slova vorbește și despre ecoul unor cuvinte nespuse, dar atât de bine scrise.
Revenind la defectul profesional al jurnalistului care trebuie să vorbească cititorului și din carnețelul cu date și fapte, vă anunț că ieri, în sala “Draga Olteanu Matei” din cartierul fălticenean Maior Ioan, prin mijlocirea părintelui Liviu Mihăilă de la Asociația “Fălticeni Cultural”, a fost lansat volumul de versuri “Limpeziri și contradicții”. Cristina Bărăscu a zidit în hârtie ceea ce de aproape zece ani construiește în eter. Și cum alături avea nevoie de un om obiectiv și cu ochi critic pentru frumos, poeta l-a ales pe profesorul ei de limba română din liceu, Neculai Sturzu. Și bine a făcut, mai ales că în cuvântul său nu s-a aventurat într-un laudațio lamentabil așa cum se face de regulă în astfel de evenimente, ci a disecat pedagogic evoluția Cristinei Bărăscu, prin contradicții și limpeziri.
“Mă bucur mult că sunteți aici, cu noi, pentru a sărbători o nouă jertfă adusă Euterpei, lui Apollo și lui Eminescu, pentru că eu cred că orice volum de poezie a unui mai tânăr sau mai vârstnic autor este o astfel de jertfă adusă muzei, zeului și poetului nostru național.
Eu am descoperit ceea ce scrie Cristina în cele două volume impresionante pe care Cenaclul Eugen Lovinescu le-a scos în anii 2015 și 2016. Apoi m-am bucurat, la fel ca dumneavoastră, în acele popasuri lirice pe care le-am citit în presa online.
Volumul Limpeziri și contradicții spune foarte mult pentru o autoare de poezie care are aproape un deceniu de creație literară. Mulți poeți scot volumul imediat după ce scriu câteva versuri, dar aici a fost nevoie de limpezire. Dar și contradicții? Evident, o sensibilitate poetică intră în răspăr cu lumea mai apropiată sau mai îndepărtată, cu prejudecățile, pentru că aspirațiile merg către absolut. Titlul sugereaza munca, perioada decantărilor, a stilizarilor dar și probabil contradicții”, a spus distinsul profesor Neculai Sturzu.
Cuvântul Cristinei Bărăscu a săpat adânc, așa cum ne-a obișnuit din versul ei:
„Toți suntem slujitorii poeziei. Unii poate am primit ceva în plus și am devenit niște vase comunicante care facem legătura între harul primit de sus și frumos. Volumul este dedicat Sofiei, fiica mea, care alături de poezie a adus lumină în viața mea.
Vă mulțumesc pentru că ați venit într-un număr copleșitor de mare și cu surprize neașteptate. Bucuria este mare că sunt aici, în această sală, Draga Olteanu Matei, o sală de spectacole care pentru mine înseamnă o apropiere de poezie, astăzi, în mod particular o apropiere de poezia mea, dar în fiecare lună este o apropiere de poezie în general pentru că acest concurs <Poetul lunii>, se desfășoară de mulți ani. O mulțumire aparte o fac domnului Radu Bercea, care, pe lângă lecția unei simplități, modestii, este un om extraordinar, iar coperta cărții este creația dumnealui și îi mulțumesc în mod deosebit. Mulțumiri domnului meu profesor de Limba și literatura română, Neculai Sturzu, pentru că mi-a fost un ghid blând în tot demersul acesta al construirii și a scoaterii la lumină a acestui volum și în mod deosebit pentru vorbele extraordinare de astăzi, pentru că v-a introdus în lumea poeziei din acest volum pe care vi-l dăruiesc. (…) Mulțumesc familiei pentru că suportă o fire de poet.
Astăzi se închide un cerc pentru că debutul meu literar a avut loc în liceu, la 17 ani, când am avut bucuria să îmi regăsesc creațiile în revista școlii făcută de domnul profesor Sturzu”.
A urmat un recital de poezie al tinerei Adela Șulea, din municipiul Suceava, și cel al unor eleve din Todirești, comuna Cotnari, județul Iași.
Au luat cuvântul Constantin Bulboacă, Ion Ilișescu, profesorul Gheorghe Dascălu, profesoara Mioara Gafencu, subsemnatul, și maistrul principal în retragere Dumitru Davidel.
SERGIU JIPA