Militarii Gărzii de Intervenție Solca și cei ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Iaslovăț, Arbore, Botoșana, Cajvana și Milișăuți, au intervenit, noaptea trecută, cu 8 autospeciale de stingere pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în Iaslovăț.
La sosirea echipajelor, ardeau generalizat anexele gospodărești și acoperișul casei de locuit, cu pericol de propagare la construcțiile învecinate.
Au ars acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați precum și adăpostul de animale și depozitul de furaje pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați, alte anexe din gospodărie pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, circa 2 tone de porumb și circa 2 tone de fân.
În incendiu au pierit 20 păsări de curte și două capre.
Din cauza temperaturii ridicate, s-au degradat elementele de tâmplărie de la alte trei proprietăți învecinate, precum și izolația exterioară.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de o doză suprasolicitată.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite.
Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată.
Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea.
Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului.
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice, în mod special electrocasnice mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.).
Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând un incendiu.
Deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore.
Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului.
SORIN NICA