Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților este chestionat, pe adresa de email raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro, în legătură cu diverse aspecte pecuniare.
Un localnic cere lămuriri despre salariile personalului monahal: “Sunt mănăstiri unde statul de plată se semnează fictiv, fără o realitate în practică.
Dacă îmi amintesc bine, există o hotărâre sinodală care dispune ca jumătate din salariu să fie dat mănăstirii și jumătate personalului.
Nu cred că poate fi ridicat motivul cazării, mesei, curentului electric pentru întreg salariul, deoarece ar depăși cu mult chiria unei camere, nici măcar a unei garsoniere”.
ÎPS Calinic nu prea este în măsură să dea lămuriri clare: “Nu pot să vă spun ce se întâmplă cu salariile personalului angajat din schituri și mănăstiri, deși în cadrul sinaxelor monahale am recomandat stareților și starețelor să acorde personalului angajat salariile.
Ceea ce vă pot spune este că, în perioada în care am fost în Mănăstirea Putna, fiind parte a personalului angajat, am primit salariul integral, fără ca mănăstirea să fi ridicat vreun fel de pretenții”.
O altă întrebare on-line se referă la banii solicitați de starețul unei mănăstiri: “De ce (CENZURAT) cere mereu bani pentru veșminte, de ce nu e sponsorizat de Arhiepiscopia Sucevei?
De ce starețul, care face parte din administrația eparhială și mă gândesc că e remunerat pentru asta, nu cotizează din propriul venit pentru veșminte, de ce nu își achiziționează veșminte din fondurile personale?
Anul trecut au avut veșminte pentru Înviere si acum nu mai au, mănăstirea fiind redeschisă anul trecut în Postul Mare sau cu puțin timp înainte de începerea acestuia.
La un interval de câteva luni, starețul mănăstirii cere bani pentru veșminte, de ce nu donează el banii necesari pentru achiziționarea lor?”
De această dată, Calinic a discutat cu starețul mănăstirii și oferă amănunte: “Părintele stareț a inițiat, în cursul anului trecut, confecționarea mai multor rânduri de veșminte, pentru toți clericii mănăstirii, aceasta fiind la început de drum și neavând un necesar complet de veșminte.
Întrucât veșmintele cu care s-a slujit anul trecut la Învierea Domnului sunt, de fapt, cele cu care slujesc duminică de duminică și zi de zi Sfânta Liturghie, s-a considerat potrivită confecționarea a cinci veșminte preoțești și a unuia diaconesc, albe, cu broderie aurie, pentru a se sluji cu acestea la Învierea Domnului.
Despre cealaltă preocupare a dumneavoastră, adică cum își cheltuie părintele stareț salariul, vă pot spune că acesta, de când a fost numit stareț, și-a donat salariul, integral, cu chitanță, mănăstirii, pentru a veni în sprijinul acoperirii cheltuielilor pentru lucrările care s-au făcut în ultimul an la acest așezământ”.
Si cind te gindesti ca Hristos a avut doar o singura haina (camasa).Si cind te gindesti ca undeva scrie ca: “Cel ce are doua haine sa dea una celui ce nu are”. Luxul in BOR este mare chiar daca can. 16 al sin. VII ecum . stabileste reguli precise vis-à-vis de vesmintele pe care le folosesc clericii, mentionind ca : “episcopii sau clericii care se impodobesc cu vesminte luxurioase si stralucite, acestia sa se indrepte….Caci di vremile vechi fiecare persoana ieraticeasca purta imbracaminte veche si modesta”.
Tu cam cate randuri de haine ai? De ce trebuie mereu sa judecam si sa aratam cu degetul? Mai bine ne uitam in curtea noastra si incepem sa curatim sufletul, astfel nu vom mai vedea raul in jur. Doamne ajuta tuturor!🙏