Curtea de Apel Cluj a dat o primă sentință în dosarul de corupție care a produs un mic cutremur în județul Suceava în urmă cu 9 ani, cu arestări grele.
Singurul condamnat din mega-dosarul DNA este judecătorul Bogdan Bărbuță, fost magistrat la Judecătoria Rădăuți, care a primit 4 ani de închisoare cu executare și trebuie să achite 30.000 de lei pentru cheltuielile de judecată.
În schimb, ceilalți din dosar au primit soluții de achitare, printre care nume grele:
Fostul şef al secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, procurorul Dumitru Dîmbu, a fost trimis în judecată pentru complicitate la şantaj, favorizarea infractorului în formă continuată, favorizarea infractorului, folosirea , în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi instigare la abuz în serviciu, favorizarea infractorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei , favorizarea infractorului.
Fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean a scăpat de acuzațiile de șantaj și complicitate la șantaj și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Omul de afaceri Constantin Babiuc a fost trimis în judecată pentru dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, două infracțiuni de spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Au mai fost achitati judecătoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul șef al Punctului Poliției de Frontieră Siret – ofițerul Mihai Prelipcean, fostul primar al comunei Marginea, Ioan Onufrei, Victoria Țîcșă, Alina Ancuța Solovăstru și Silvia Panțîru.
În cazul Mariei Cociorvan procesul a încetat ca urmare a decesului acesteia.
Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare la instanța superioară- Înalta Curte de Casație și Justiție.